Boeken Boeken en Media

Boekenclub: Middernachtbibliotheek

Balanceren op het randje van leven en dood. Jezelf afvragen: wat heeft het eigenlijk allemaal voor zin? Waar doe ik het voor? Moet het leven écht zo’n stijd zijn en is het misschien niet beter als…

Dit zijn de thema’s die in dit boek opgespoord, vastgepakt en vervolgens bestudeerd worden door Nora, de hoofdrolspeelster in dit boek. Niet omdat ze er nu zo’n behoefte aan heeft om dit soort grote onderwerpen te onderzoeken, maar omdat ze op dat gekke richeltje van de afgrond staat en het leuke van het leven niet meer kan ontdekken. Niet in zichzelf, niet in de mensen om haar heen en zeker niet meer in haar kat, die – tot overmaat van ramp – plotseling wél naar de andere kant van de horizon is vertrokken.

Met de moed der wanhoop besluit ze haar kat achterna te gaan. Wat er vervolgens gebeurt in die paar minuten, zwevend tussen leven en dood is in honderd levens niet samen te vatten. En juist dát is precies wat er gebeurt. Als lezer word je meegenomen naar het schemergebied tussen leven en dood en worden allerlei vraagstukken en overwegingen onder de loep genomen.

Spijt, onmacht, verdriet, vreugde, alles wordt doorleefd en alles wordt onderzocht. Gemiste kansen maken plaats voor mogelijkheden waar Nora in al haar verdriet en misère nog niet over nagedacht had. Moeilijkheden maken plaats voor mogelijkheden, Blijdschap verjaagt het verdriet. Er is echter maar één vraag… zal Nora nog op tijd de uitweg vinden in de krochten van haar zwarte gedachtenwereld?

Ik heb dit boek verslonden! Wat een bijzondere manier om in de gedachten van de mens te stappen. Het is soms pijnlijk herkenbaar. Niet dat ik ooit een gedachte heb gehad om uit het leven te stappen… niet echt tenminste. Hoewel ik het gevoel wel herken dat je je afvraagt waar je het allemaal voor doet. Wat het eigenlijk voor zin heeft om dag in, dag uit naar je werk te gaan om er zo voor te kunnen zorgen dat er momenten zijn waar je pas écht geniet van het leven.

Ik heb ooit de strijd gezien bij mijn middelste toen hij doodziek van de chemo in het ziekenhuis lag. Dat moment waarop hij ons smeekte om het op te laten houden. Al dat overgeven, ziek zijn, misselijk zijn, niet kunnen slapen van ellende. Het moest stoppen, hij kon het niet meer aan. Dat is voor mij misschien wel hét moment geweest waarop ik ineens ontzettend goed begreep waarom mensen soms de keuze maken, waar ik ondertussen stiekem ook een beetje angst voor heb.
Ik herinner me het moment van omslag bij hem nog goed. Het besef dat de enige optie om het op dat moment (en op dát moment alleen) te laten stoppen, de dood was. En daarvoor hing hij toch teveel aan het leven. Maar op dat moment zweefde hij waarschijnlijk net als Nora een stil moment in die wereld van de Middernachtbibliotheek…

Voor mij is dit boek dus echt een toppertje. Een dikke 9! Een boek dat even tijd nodig had om te landen, toen ik het uit had.

Ik ben benieuwd wie dit boek ook gelezen heeft en wat hij/zij ervan vond.

Het volgende boek dat ik ga beschrijven is Het geheime kistje van Elle, van Aline van Wijnen. En dan liggen de twee nieuwe dikke boeken van de serie ‘De Reiziger’ van Diana Gabaldon op met te wachten. Vertel het de bijen, deel 1 en 2. In totaal zo’n slordige 1342 bladzijden te lezen, dus daar kan ik mijn lol wel mee op! Ik ben stiekem wel nieuwsgierig wie van jullie aan zo’n pil begint…

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Mrs. T.
  4 april 2022 at 6:30 pm

  Bedankt voor de tip. Lijkt me een heel bijzonder boek, hij gaat op het lijstje.

 • Reply
  Mrs. T.
  4 april 2022 at 6:33 pm

  Nou ja, hij stond al op mijn lijstje, dus ergens las ik eerder een enthousiast blogje over dit boek. Heb hem verwijderd en weer opnieuw toegevoegd. Nu staat ie weer bovenaan. 🙂

  • Reply
   Gwennie
   5 april 2022 at 8:06 am

   Ben benieuwd wat je ervan vindt!

 • Reply
  Dorothe
  4 april 2022 at 7:10 pm

  Ooit las ik van Matt Haig het boek ‘Redenen om te blijven leven’. Het heeft me heeft me geleerd mezelf te accepteren zoals ik ben: de ene dag zus, de andere dag zo en dat wat de ene dag helpend is kan de ander dag funest zijn. Ik ben heel benieuwd naar dit boek van hem. Zeker na jouw blog. Dikke boeken zijn verder geen probleem voor me, maar het moet me wel aanspreken.

  • Reply
   Gwennie
   5 april 2022 at 8:05 am

   Oh, dat vind ik dan ook weer een goede tip! Die ga ik op mijn lijstje zetten. Dank!

 • Reply
  Colin
  5 april 2022 at 3:12 pm

  Ik las ‘m een paar weken geleden naar aanleiding van je boekenclub. Ik schreef zelfs wat op Hebban en een stukje daarvan: de eerste boeken en dus andere versies van haar leven maken me nog nieuwsgierig maar er komt een moment dat Nora me wat begint te irriteren met haar negativiteit. Alsof haar leven een grote doos bonbons is, ze van een bonbon een hapje neemt, teruglegt en de volgende oppakt in de hoop dat die nog lekkerder smaakt. Op een bepaald moment weet ik het wel en vind ik boek nummer zoveel eigenlijk al niet meer interessant. Wat me wel boeit, is de onderliggende boodschap in dit verhaal. Als je geconfronteerd wordt met het zwarte gat, de zwarte hond of welke versie van het donkere dan ook, is het soms moeilijk om gemaakte keuzes, misschien zelfs wel fouten, als leermomenten te kunnen zien en juist daarom te blijven zoeken naar lichtpuntjes.

  Dus ondanks dat ik wat ‘misselijk’ werd van net iets teveel bonbons eten 🙂 vind ik het boek wel een aanrader! En hele dikke pillen lezen, dat is echt al lang geleden. Voorlopig liggen er nog een heleboel andere boeken op mijn stapeltje van het gemiddeld 80.000 woorden formaat, waaronder die van Aline van Wijnen.

  • Reply
   Gwennie
   22 april 2022 at 6:27 pm

   Ik moet eerlijk bekennen dat de dikke pillen nu ook nog even liggen te wachten… het is gewoon te druk hier! 😅

 • Reply
  Sandra
  6 april 2022 at 3:09 pm

  Ik vond dit ook zo’n mooi boek

Leave a Reply