Boeken Boeken en Media

Boekenclub: De Kaasfabriek

Als groot leesfanaat zal het beslist gek zijn dat ik nog nooit iets van Simone van der Vlugt had gelezen. Toen ik uit verschillende hoeken de aanbeveling kreeg om dat toch maar eens een keer te gaan doen, besloot ik om dan maar met het nieuwste boek van haar te beginnen. De Kaasfabriek dus.

Zoals veel boeken van Simone van der Vlugt is ook dit een historische roman. Het speelt zich af in de polders rondom Purmerend (1892) en later in de tijd van de eerste wereldoorlog in de grote stad Antwerpen. Hoewel het boek vrij makkelijk geschreven is, duurde het toch eventjes voordat ik lekker door kon lezen. Het verhaal greep me in het begin dus niet echt. Ik vond het overigens wel weer heel interessant om te lezen over de tijd voor en tijdens het uitbreken van de eerste wereldoorlog in de stad Antwerpen. Ik kom er toch achter dat ik vrij weinig weet over deze periode, terwijl het toch een behoorlijk heftige strijd is geweest die maar een paar kilometer ten zuiden van mijn huidige woonplaats heeft gewoed.

Ook het onderwerp: sterke, onafhankelijke vrouwen komt ruimschoots aan bod. Hoewel ik me soms ook wel wat ergerde aan de karaktertrekken van de dochter van Lydia: Nora. Toch wel enigszins verwend en niet schromend om haar neus op te halen voor zaken die zich (volgens haar) beneden haar stand afspeelden.

Aan de andere kant is dat natuurlijk de schrijfhand van de meester. Door zo te schrijven dat je als buitenstaander emoties krijgt bij de personages van een boek is ontzettend knap! Ook het gevoel dat er ‘iets’ is met de echtgenoot van Nora, maar niet goed wetend wat dat precies is, maakt Simone een erg goede schrijfster in mijn ogen.

Het boek eindigde voor mijn gevoel erg abrupt. Ik had het gevoel dat ik iets miste. Alsof er bladzijden waren weggevallen bij het drukken van het boek. Op het internet lees ik dat meer mensen dit hebben, hoewel anderen hier juist weer heel lyrisch over zijn. Het liet mij wat gedesillusioneerd achter en hoewel ik erg van open einden houd, stoorde het me bij dit boek dan weer wel. Ik ben benieuwd hoe jullie dit ervaren hebben, in ieder geval!

Heel eerlijk gezegd weet ik niet zo goed of ik snel nog iets van Simone van der Vlugt ga lezen. Ik kan niet precies de vinger leggen op datgene wat me hindert. De schrijfstijl? Het open eind van dit boek? Feit is dat het historisch gezien een pareltje is, maar het pakt me gewoon niet. Aan de andere kant is deze twijfel misschien wel reden genoeg om toch nog eens een boek van haar te overwegen. Voor nu kies ik toch eventjes voor andere schrijvers en verhalen.

Wie heeft het boek ook gelezen? Wat vonden jullie van de verhaallijn? Hoe vonden jullie de relatie van Lydia en Nora? En… klopte het eind van het boek voor jullie wel?

Volgende maand staat ‘De Boekhandel van Teheran’ van Marjan Kamali op het programma en voor diegene die een boek in de bibliotheek willen (moeten) reserveren, wil ik (op aanraden van Triltaal) in mei het boek ‘De bergen zingen’ van Nguyen Phan Que Mai gaan lezen.

Lezen jullie dan ook weer mee?

You Might Also Like...

19 Comments

 • Reply
  Mirjam Kakelbont
  31 maart 2021 at 5:08 pm

  Nee, ik lees niet mee. Ik doe mijn eigen ding.
  Ik ben groot fan van Simone van der Vlugt. Nachtblauw is mijn favoriet. Zelfs haar jeugdboeken zijn geweldig om te lezen.
  Wat een bof om een nieuwe favoriete schrijver te vinden! Geniet ervan.
  Lieve groet.

  • Reply
   Gwennie
   31 maart 2021 at 5:43 pm

   Haha, doe jij maar je eigen ding hoor! Doe ik ook 😉

 • Reply
  Colin
  31 maart 2021 at 5:54 pm

  In mijn boekenkast staan een aantal ‘Van der Vlugt’s’ uit de tijd dat ik vooral veel thrillers las maar ook Jacoba, dochter van Holland (historische roman) heeft er destijds een plek gekregen. Al heel wat jaar niets meer van haar gelezen en was dan ook erg benieuwd naar dit boek. Het begint wat kabbelend over Lydia, haar leven en het opzetten van de kaasfabriek. Historische feiten verpakt in een prima verhaallijn en de schrijfstijl leest best lekker. Maar dan maakt het boek opeens een sprong in de tijd terwijl ik voor mijn gevoel nog midden in het eerste Lydia-stuk zit. Ik verwacht daarom eigenlijk in de hoofdstukken daarna dat de verhaallijn nog ‘terug’ zal gaan maar dat gebeurt niet. Het eerste deel staat voor mijn gevoel zo haaks op het tweede deel met daarin vooral de oorlog en het leven van Nora. Ondanks dat emancipatie de rode draad is, lijken het bijna twee boeken op zich die allebei niet af zijn maar zomaar aan elkaar geplakt zijn en waar dan ook nog de eindstukken van ontbreken. En dat laatste vind ik iets anders dan een echt open einde.

  Ik las het toch uit omdat ik er in je boekenclub iets over wilde (mee)schrijven. maar ik vond het dus allesbehalve een boek wat in mijn boekenkast zou mogen en ga daarom uit de stapel die daar wel staat opnieuw iets lezen. Want of mijn smaak is veranderd of dit is (wat mij betreft) echt een minder goed boek van Van der Vlugt. Het boek van Kamali op 2 maart al aangevinkt maar wil maar niet vrijkomen in de bieb dus ik ga snel kijken of ‘De bergen zingen’ te reserveren is en het wel op tijd beschikbaar komt 🙂

  • Reply
   Gwennie
   1 april 2021 at 11:31 am

   Hé, jij pakt precies de angel vast… dat sprongetje, waardoor je verwacht dat er aan het eind nog eens wordt teruggekeken… en wat dan niet gebeurt! Daar ging het voor mij ook mis..

 • Reply
  Mrs. T.
  31 maart 2021 at 6:52 pm

  Ik snap je helemaal: https://www.triltaal.nl/2020/09/13/de-kaasfabriek/

 • Reply
  Dorothé
  31 maart 2021 at 9:12 pm

  Ik volg je nu een tijdje op Hebban, daar zou dit stuk prima staan als recensie. Ook ik heb nog nooit wat van haar gelezen en ik lees toch best veel.

  • Reply
   Gwennie
   1 april 2021 at 11:29 am

   Hé, dat is misschien een idee… ook op Hebban deze recensie plaatsen. Ik heb daar heel veel positieve recensies gelezen over dit boek…

 • Reply
  Sandra de Koning - van de Pol
  1 april 2021 at 5:29 am

  Een prachtig maar ook indrukwekkend boek, ik.ben juist groot fan van Simone en lees, samen met mijn vader, ook bijzonder graag de historische romans om daar samen nog uren over verder te kunnen bomen. Wat het einde betreft ben je gelijk. Ik had ook door willen lezen. Dit is als je het mij vraagt ook niet haar beste boek, Rode sneeuw in december daartegen staat absoluut in mijn Top 10.

  • Reply
   Gwennie
   1 april 2021 at 11:27 am

   Hmmm, misschien moet ik dat boek dan ooit nog een keer gaan lezen. Als herkansing. Ik zet ‘m op mijn lijstje!
   In principe hou ik best wel van Hollandse schrijvers, dus… komt goed!

 • Reply
  Maria
  1 april 2021 at 7:29 am

  Ik las het boek een maand of 4 geleden. En of het daardoor komt of doordat het boek me tegenviel, ik weet er niet veel meer van. Vooral niet hoe het afliep al begrijp ik uit jouw blog dat er een open einde was…

  • Reply
   Gwennie
   1 april 2021 at 11:25 am

   Weinig indruk gemaakt dus?

 • Reply
  Morgaine
  4 april 2021 at 9:24 am

  Ik ben het met jou eens, dit boek heeft een TE open einde, ik mis ook wat, en dat ben ik absoluut niet gewend van haar! Nachtblauw, wordt al genoemd, veel beter einde, maar ook Rode Sneeuw in December, als je denkt dat je alles wist over onze Nederlandse geschiedenis en Willem van Oranje? Uhm… En de Spaanse Oorlog? Ik heb uit dat boek zoveel meer nog geleerd over steden zo dicht bij mij… waar ik tegenover heb staan dansen wat ik toen niet wist en nu heel anders naar kijk als ik er voorbij kom…

  Dus ooit, raad ik je toch aan, om eens Nachtblauw of Rode Sneeuw in December te pakken, want dit boek inderdaad… het einde, niet zoals gewend van haar. Schilderslief is ook prachtig trouwens… Rembrandt 😉

  X

  • Reply
   Gwennie
   4 april 2021 at 11:41 am

   Je hebt me overtuigd! Ik ga (ooit) nog eens iets van haar lezen…

   • Morgaine
    5 april 2021 at 7:52 am

    Daar ben ik blij om, gezien dit echt als ik het dan mag zeggen, een boek is voortaan die ik af zou raden zelfs. Omdat het niet is wat ik van haar gewend ben, was ik er eerder in gestart en had ik het eerder uit gehad, had ik het jou ook afgeraden en dan eerst de andere titels gegeven 😉

    X

   • Gwennie
    7 april 2021 at 5:29 pm

    Haha, maar soms is het ook gewoon prima om even door te lezen! En ik vond het niet echt slecht, maar ook weer niet iets dat ik iemand snel zal aanraden

 • Reply
  Morgaine
  10 april 2021 at 8:27 am

  Helemaal eens, maar ja, toen ik eraan begon, kon ik dat ook nog niet weten natuurlijk, toen ik het uit had, dacht ik al… uh oh naar jou toe, whahaha

  X

 • Reply
  Sandra
  18 april 2021 at 7:39 am

  Ik kende Simone vd Vlugt vooral als kinderboekenschrijfster, dus was verrast dat zij ook voor volwassenen schreef. Net als voorgaanden raad ik ook Rode Sneeuw in December aan om te lezen. Één van haar betere boeken.

Leave a Reply