Persoonlijk

Méér Gwennie

Als kind was ik een spriet. Zo’n bonenstaak zonder de bonen eraan. Regelmatig belandde ik op de jongensafdeling als ik een nieuwe Jeans wilde hebben, omdat die nu eenmaal smaller aan de broekriem waren. Rondingen, heupen, ik kende het niet. Alles was plat en smal, ook de erwtjes op de plank, zoals ik mijn borsten weleens gekscherend noemde.
Ik heb er nooit een punt van gemaakt en vond het op een bepaalde manier ook wel makkelijk dat ik me nooit hoefde te verdiepen in diëten, calorieën tellen of afvalracen, zoals ik mijn vriendinnen weleens zag doen.

Mijn eerste schoonmoeder beloofde me menig extra kilo als ik maar eens zwanger zou zijn geweest. Ik kreeg een beetje het gevoel dat ze me het liefst 50 kilo extra toewenste, maar over de doden natuurlijk niks dan goeds. Ik zal me haar teleurstelling wel verbeeld hebben, toen ik na de geboorte van onze oudste al snel weer in mijn spijkerbroek paste. Bij de tweede zwangerschap beloofde ze het nog een keer, maar toen ook na die bevalling de spijkerbroeken weer als gegoten zaten hield ze bij kind nummer drie wijselijk haar mond.

Gek is het voor mij dus om nu te merken dat ik sinds de overgang plotseling heel wat kilo’s aan ben gekomen. Alles wordt ronder, voller, zachter misschien. Zelfs de erwtjes op de plank. De eerste vijf kilo vond ik prima. Een kledingmaatje meer en zoals mijn lief liefkozend zei: Nóg meer Gwennie om van te houden! Ondertussen zitten de volgende vijf kilo eraan en begin ik me wat ongemakkelijk te voelen. Voor het eerst in mijn leven lees ik iets over afvallen en de strijd tegen de kilo’s. Ik sta ook regelmatiger in mijn nakie op de weegschaal, dubbend of het misschien helpt als ik mijn oorbellen uitdoe.

Ik probeer me voor te houden dat het ook echt een overgangsdingetje is. Ieder boek, elk tijdschrift en menig gesprek met vriendinnen wijzen daarop. Toch bekruipt me nu dat unheimische gevoel dat er iets vanaf moet. Maar ik ben een beginner wat dit betreft. Ik heb dus totaal geen idee wat nu wél en niet helpt.
Geen koekjes, geen snoep, geen snacks, frisdrank, alcohol en andere zooi. Dát kan ik ook nog wel bedenken. Meer bewegen! Altijd goed natuurlijk, zeker nu mijn fiets al een jaar ongebruikt in de schuur staat. Want ja, corona hè, dus geen dagelijkse fietstochten naar het werk.

Vriendinnen bieden mij enige wijsheid. De een heeft baad bij een koolhydraatarm dieet, de volgende zweert bij een lidmaatschap bij een afvalclub. Iemand doet aan Intermittent Fasting en is razend enthousiast. Een ander telt punten en nog een ander ontslakt twee keer per jaar, waardoor de kilo’s er blijkbaar in tien dagen tijd vanaf gaan en ze weer vooruit kan. Tot de volgende kuur.

Mij duizelt het en ik besluit om het vooral stap voor stap te doen. Een beetje van alles dus. Geen idee of het werken gaat, maar we gaan dat vanzelf zien. Of niet natuurlijk…

Kan mijn eerste schoonmoeder zich toch nog stiekem een beetje verkneukelen op haar wolk.

Tja.

You Might Also Like...

25 Comments

 • Reply
  Dorien
  20 februari 2021 at 12:34 pm

  Ik moest lachen ; oorbellen uitdoen bij het wegen. Tja, die vervelende overgang. Ik kwam ook aan…en helaas is het niet verdwenen. Ik doe niet meer aan dieëten, gewoon wat minder eten, gewoon bewegen, gewoon actief blijven. De kilootjes blijven “gezellig” zitten. Toen sprak ik met mijn vriendin die terminaal ziek is. Ze mag niet afvallen!, Overigens schijnen die paar extra kilo’s ervoor te zorgen dat je wat weerstand hebt bij ziektes. Dus: kop op.

  • Reply
   Gwennie
   20 februari 2021 at 1:37 pm

   Dat hou ik voor ogen! #meerweerstand Dat is in deze tijd nooit weg natuurlijk!
   Ach, jouw vriendin… zo zie je maar. Eigenlijk is de oplossing misschien wel: tevreden zijn met jezelf

 • Reply
  Dorothé
  20 februari 2021 at 5:46 pm

  Mijn enige tip is schrijf op wat je eet. Het geeft inzicht. Ik gebruikte daarvoor een app van het Voedingscentrum. Ik heb kort Weight watchers gedaan. En was binnen 3 maanden 5 kilo kwijt. Maar zo wil ik niet leven. Ik weet nu dat ik wel wat kan eten maar niet alles meer en ook niet iedere dag.

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2021 at 8:35 am

   Mijn lief doet dit ook weleens, opschrijven wat hij allemaal eet en wat dit aan calorieën geeft. Heeft hij een app voor. Hij valt dan moeiteloos 5-8 kilo af. Ik niet… echt frustrerend! 😕

   • Dorothé
    22 februari 2021 at 6:29 pm

    Moeiteloos gaat het bij mij ook niet hoor. Ik ben gericht op niet verder zwaarder worden. Naast de overgang heb ik ook het probleem dat ik niet meer kan sporten zoals vroeger.

 • Reply
  Mrs. T.
  20 februari 2021 at 7:09 pm

  Ik ben ook een kilo of drie zwaarder dan vorig jaar. Terwijl er zichtbaar niet echt iets veranderd is. Stomme overgang.

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2021 at 8:33 am

   Ja, eens… stomme overgang!

 • Reply
  schrijfsels
  21 februari 2021 at 9:18 am

  #metoo

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2021 at 10:36 am

   jij ook al… pfttt

 • Reply
  Helena
  21 februari 2021 at 2:53 pm

  Ach ja, lieve Gwennie, wat kan ik zeggen… ik teken voor die cijfers op jouw weegschaal hahaha. We kunnen natuurlijk niet alles op de overgang gooien… maar veel wel hoor #ervaringsdeskundig…. ook overigens m.b.t. gewicht en jojo en … de rest. En natuurlijk gaat het erom dat je je er lekker bij moet voelen en als dat niet zo is, dan inderdaad gewoon een beetje minder van alles, beetje meer bewegen (en misschien een beetje meer) en zo zie je dat ‘een beetje meer’ niet altijd slecht is :-).
  Dikke knuffel

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2021 at 5:17 pm

   Ik besef dat wel, dat sommigen zouden tekenen voor dit gewicht. Maar ik voel me zwaar, plomp en zo niet mezelf. Ik moet echt wennen aan dit lijf… of niet. En dan ‘moet’ ik gaan minderen dus! Maar het zou zo helpen als ik dan net zo makkelijk afval als mijn lief… 🤨

 • Reply
  Mirjam Kakelbont
  21 februari 2021 at 8:26 pm

  Heel herkenbaar! Ook de opmerking van (schoon)moeder dat er na de bevalling minstens 20 kilo bij kwam. Met dezelfde teleurstelling (-:
  Op het moment dat je denkt: laat die vormen en rondingen maar achterwege dringen ze zich op. Bij mij komt het van m’n medicijnen. Mijn BMI is nog prima maar toch…
  Voorjaarsgroet!

  • Reply
   Gwennie
   22 februari 2021 at 9:07 am

   Tja, medicijnen zijn ook zulke kiloplakkers… 😕 Ik slik medicijnen om mijn schildklier aan de gang te houden. Helpt ook al niet mee… #trageschildklier Wat jammer dat wij niet dezelfde schoonmoeder hadden. Hadden we elkaar kunnen ondersteunen… 😜😂

 • Reply
  Helena
  22 februari 2021 at 8:23 am

  Ook dat is helaas een feit… mannen vallen sneller af dan vrouwen 🙁 ook daarin helaas ervaringsdeskundig haha.

 • Reply
  Ellen :)
  22 februari 2021 at 12:44 pm

  Oorbellen uit, pruik en kunstgebit, bril…
  zo ben je al een kilo kwijt.

  • Reply
   Gwennie
   25 februari 2021 at 9:19 am

   *schater* dat werkt ook inderdaad!

 • Reply
  The Rabbit
  5 maart 2021 at 1:46 pm

  Ik heb altijd geleerd dat afvallen zoizo geen zin heeft. Het gaat om een levensstijl veranderen. Het tijdelijk streng zijnen dan weer terug veren… Dan veren de kilo’s er ook weer aan.

  Succes, en met die cijfers op de weegschaal, ik zou me dan toch tevreden zijn 🤭

  • Reply
   Gwennie
   6 maart 2021 at 9:22 am

   Tja… ondertussen is de magische 70 overschreden… #nietleuk

 • Reply
  Aukje
  5 maart 2021 at 9:46 pm

  Jouw voeten?
  Zullen we ruilen?

  Jouw gewicht?
  Ik ben slechts twee kilo lichter 🙂

  • Reply
   Gwennie
   6 maart 2021 at 9:21 am

   Mijn voeten inderdaad… 🙂 Ik zou graag die 2 kilo lichter willen zijn!

 • Reply
  Morgaine
  8 maart 2021 at 8:47 am

  Pas OP, als je eenmaal van die strenge diëten gaat doen, dan blijf je jojojen hoe je dat ook schrijven mag. Het beste is opschrijven wat je eet, zien in de supermarkt en schrik niet, waar allemaal suikers in zitten, en minder dat gewoon. Zoek je eigen persoonlijke dieet wat voor jou werkt en dat moet je doen voor de rest van je leven dan. Ik weet nu, dat zelfs in alle vleeswaren suiker zit, van ham tot osseworst, tot kipfilet… bijv.

  Het hoort er gewoon bij, en van het woordje diëten krijg ik de kriebels. Als je straks weer kunt fietsen naar je werk, dan ben jij er denk ik al 😉

  X

  • Reply
   Gwennie
   8 maart 2021 at 2:05 pm

   Hmmm… dit is misschien wel de beste tip! Ik ga eens kijken wat ik allemaal in mijn mond stop. Stiekem…

 • Reply
  Soof
  2 juni 2021 at 6:14 pm

  Hormonen slaan zich na de overgang op in buikvet. En ja, dat is heel handig want we kunnen niet zonder. Ik heb precies hetzelfde als jou: jaren rond de 60 en nu hik ik ook tegen de 69.5 aan.

  • Reply
   Gwennie
   3 juni 2021 at 5:31 pm

   De kilo’s zijn er nu wel heel snel afgegaan… 😅 Tja, en dan herstelt mijn lijf vanzelf de disbalans in kilo’s dus… Nu de rest nog! 😉

Leave a Reply