Persoonlijk

Onderbuikgevoel

Het is nog vroeg als ik wakker wordt. Heel vroeg eigenlijk. Kwart over vijf om precies te zijn. Het schemert al, dus de contouren van de meubels in de slaapkamer worden met de minuut duidelijker. Ik kijk naar de gordijnen die zachtjes heen en weer gaan door de wind die door het open raam naar binnen komt. Slapen lukt niet meer, wat op zich niet gek is na alles wat we hebben meegemaakt.

Het is nog maar een paar dagen geleden dat mijn broer belde met de mededeling dat hij en mijn moeder met onze vader naar de spoedeisende hulp van het ziekenhuis waren gereden omdat het niet goed met hem ging. Hij was verward, kon de spraak niet goed te pakken krijgen en had moeite met de functies van de rechterkant van zijn lichaam. De verdenking werd werkelijkheid en een paar uur later lag hij in het ziekenhuis met de ernstige verdenking van een herseninfarct.

Het is gek hoe ‘makkelijk’ je in de wereld stapt van het regelen, zorgen, verzorgen en iedereen op de hoogte proberen te houden. Wij hebben dit een paar jaar geleden natuurlijk al eerder meegemaakt, toen Middelste met spoed in het ziekenhuis werd opgenomen, maar toch verbaast het mij opnieuw. De regelstandknop is snel gevonden.

Nu lig ik wat te sluimeren en overdenk wat er allemaal gebeurd is.

Plotseling is er dat gevoel. Het gevoel dat er iets niet goed is en dat ik naar mijn moeder moet. Ze is al een paar dagen niet lekker, maar dat kan ook niet anders met alle spanning rondom mijn vader. Ik probeer mezelf dus ook tot rust te manen en vertel mijn verstand dat het logisch is dat mijn moeder moe is, dat haar maag van streek is en dat ze dus ook veel overgeeft.

En toch… dat andere stemmetje is sterker. Ga naar je moeder toe. Dat móet!

Zonder verder na te denken sta ik op, kleed me aan en zeg mijn Lief dat ik naar België ga. Verward kijkt hij me aan. Is er slecht nieuws gekomen? Heeft hij de telefoon gemist? Ik haal mijn schouders op en schud mijn hoofd. Nee, niets van dit alles eigenlijk. Het is alleen maar dat gevoel.

Even zijn we stil en dan knikt hij. ‘Ga maar, ik begrijp het wel,’ zegt hij dan. Nog geen twee minuten later zit ik in de auto, het zes uur nieuw kan ik net meeluisteren.

De hele dag scharrel ik in het huis van mijn ouders rond, af en toe bij mijn moeder kijkend. Broer en ik kijken elkaar regelmatig vragend aan, praten wat, zijn stil en proberen een en ander te regelen. Maar vooral zijn we bezig om informatie te verzamelen. De coronamaatrdegelen in Nederland mogen dan behoorlijk versoepeld zijn, in België zijn ze streng. Heel streng. In ieder geval in de ziekenhuizen. Geen bezoek de eerste vijf dagen en als het dan toch mag, één persoon en ook maar drie keer per week. We spreken niemand, we zien niemand, het is om gek van te worden.

In de middag hebben we het toch voor elkaar gekregen dat ik de bezoekdienst van mijn moeder naar mijn vader mag overnemen, want een ziek persoon op bezoek laten gaan is het allerlaatste wat ze willen. Bezorgd zitten we op de rand van het bed van mijn moeder om dit te vertellen en kijken naar haar. Dan, vanuit het niets, komt er een beslissing. Dit kan niet meer langer zo, er móet een arts komen en wel nu! Ik voel boosheid in me borrelen, maar vooral een enorme energie. Dit gaat gebeuren, al is het het laatste wat we doen.

Aan het eind van de middag wordt mijn moeder in de auto gezet, tegenstribbelend en afwerend. Ze weet: als ze naar het ziekenhuis gaat nu is de kans groot dat ze moet blijven. Drie dagen spugen, niet eten, weinig drinken zal in ieder geval een lichte vorm van uitdroging tot gevolg hebben.

In het ziekenhuis gebeurt er iets wat niemand had kunnen bedenken. Na een kort onderzoek gaan alle alarmbellen af en voor we het goed en wel kunnen beseffen, gaat mijn moeder met de ambulance naar een gespecialiseerd ziekenhuis voor cardiologie. Want… zwaar hartinfarct.

Dit was drie dagen geleden. We zijn ondertussen een hartkathetarisatie verder en sinds gisteren ligt ze weer in hetzelfde ziekenhuis als mijn vader. Door het oog van de naald gekropen. Nu aan mij de schone taak nog om het op een voorzichtige manier aan mijn vader te vertellen, zonder dat hij in paniek raakt. Best spannend… Maar het allerbelangrijkste is dat ze er allebei nog zijn.

Lang leve dat onderbuikgevoel!

You Might Also Like...

24 Comments

 • Reply
  Helena
  26 juni 2021 at 11:36 am

  Altijd naar luisteren dat gevoel, geeft je meer informatie dan wat dan ook; jij bewijst dat maar weer eens.
  Hele dikke knuffel lieve Gwennie, kaarsje brandt voor jullie xx

 • Reply
  Corine
  26 juni 2021 at 1:06 pm

  O wat heftig Gwennie! Sterkte de komende tijd. En hopen dat je ouders allebei zo goed mogelijk herstellen.

  • Reply
   Gwennie
   26 juni 2021 at 7:01 pm

   Dat hopen we ook!! Xx

 • Reply
  Dorothé
  26 juni 2021 at 3:10 pm

  Sprakeloos ben ik Gwennie. Wat een verhaal en zo bijzonder dat het vooralsnog een redelijk vooruitzicht heeft. Veel sterkte

  • Reply
   Gwennie
   26 juni 2021 at 7:00 pm

   We houden goede moed! Lief, je woorden. Dank je wel Xx

 • Reply
  Rian
  26 juni 2021 at 11:15 pm

  Jemig Gwennie. Zware dagen ! Gelukkig naar je gevoel geluisterd, dat liegt nooit. Heel veel sterkte en beterschap voor je ouders. Knuffel xx

 • Reply
  Marjan
  27 juni 2021 at 9:31 am

  Wat heftig Gwennie! Hopelijk herstellen beide ouders goed. Sterkte voor allemaal en blijf ook een beetje op je zelf letten!

 • Reply
  Maria
  27 juni 2021 at 10:19 am

  Oh, wat naar voor jullie allemaal Gwennie. Heel veel sterkte en beterschap voor je ouders. Red je het een beetje met deze zorg naast het herstel van je eigen ziekte?

  • Reply
   Gwennie
   27 juni 2021 at 11:11 am

   Mijn broer en ik verdelen de zorg en ik heb thuis een goede ‘waakhond’, die ervoor zorgt dat ik niet over de kop ga… 🤍 Lief, dank je wel

 • Reply
  Mrs. T.
  27 juni 2021 at 6:31 pm

  Pittig zeg. Heel veel sterkte!

 • Reply
  NSvM
  28 juni 2021 at 4:30 pm

  Wat een heftige tijd voor jullie. Goed dat je naar die onderbuik geluisterd hebt.

  • Reply
   Gwennie
   29 juni 2021 at 6:47 am

   Ja, ik ben echt heel blij dat ik mijn onderbuikgevoel gevolgd heb… bizar he?

   • NSvM
    30 juni 2021 at 10:02 am

    Echt bizar. Maar heel fijn toch. Hopelijk herstellen ze beide goed.

 • Reply
  Sandra
  28 juni 2021 at 6:53 pm

  Wat heftig! Ik hoop opeen goed herstel voor zowel je vader als je moeder. En vergeet je niet met al het gezorg en geregel om ookeen beetje op jezelf te letten..

  • Reply
   Gwennie
   29 juni 2021 at 6:46 am

   Ik probeer ook voor mezelf te zorgen inderdaad, wat soms best lastig is… Mijn ouders wonen nu eenmaal in België en dat is niet naast de deur. 😅 En bezorgd zijn maakt al snel dat je toch weer in de auto stapt. Ik heb nu – op aandringen van mijn lief en mijn broer – besloten om toch wat rustiger aan te doen en niet meer om de dag naar het ziekenhuis te rijden. Ik hoop dat het me lukt, maar vooral hoop ik dat ik wat uitrust nu Xx

 • Reply
  Mariëlle
  5 juli 2021 at 11:40 pm

  Lang leve je onderbuik, Gwennie! Heel veel beterschap voor je beide ouders en zorg extra goed voor jezelf nu.

  • Reply
   Gwennie
   6 juli 2021 at 1:03 pm

   Dat probeer ik! Lief Xx

 • Reply
  Mariëlle
  5 juli 2021 at 11:40 pm

  Lang leve je onderbuik, Gwennie! Heel veel beterschap voor je beide ouders en zorg extra goed voor jezelf nu.

 • Reply
  Aukje
  1 september 2021 at 6:51 pm

  Nooit negeren dus zo’n gevoel. wat goed van jou!!!

  • Reply
   Gwennie
   19 september 2021 at 8:55 am

   Echt altijd luisteren naar de stem in je hart…

Leave a Reply