Onderweg Reizen

Van Noord tot Zuid

Noorwegen ontdekken is iets waar je de tijd voor moet nemen. Niet alleen is het land zo’n negen keer groter dan ons eigen kikkerlandje, het telt ook maar iets meer dan vijf miljoen inwoners! Ik laat het even bezinken, negen keer groter en bijna vier keer minder mensen… Dat betekent dat er hele grote stukken land zijn waar geen weg doorheen loopt! Kilometers waar je niemand ziet. Waar überhaupt geen mens woont.

Een verademing! Voor mij dan. Ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die gek worden bij de gedachte alleen al, maar mij maak je niet blijer dan rust, ruimte, stilte en niemand om me heen. Nou ja, bijna niemand, want mijn lief mag altijd om me heen zijn! Het is wel grappig dat ik stilte en het alleen zijn steeds meer ben gaan waarderen, toen ik uitvond dat ik mezelf best een leuk mens vond. Het maakt me niet zoveel (meer) uit wat anderen vinden of zeggen. Als ik iets niet leuk vindt, zal ik minder snel toch toegeven en meedoen. Bijkomend voordeel is dus blijkbaar dat je dan prima alleen kunt zijn.

Dat wil overigens niet zeggen dat ik een kluizenaarsbestaan omarm. Of een hekel heb aan mensen om me heen. Helemaal niet zelfs! Want ik geniet volop van die kleine ontmoetingen onderweg. Die momenten waarop je even kunt kletsen met reizigers die aan het rondtrekken zijn in dezelfde omgeving. Nog leuker is het als je steeds weer dezelfde mensen tegenkomt bij een overtocht of op een camping. Dat soort momenten zijn goud! Al snel komen de mooiste verhalen op tafel, word je meegenomen in hun avonturen en vertel je over je eigen ervaringen. Je deelt de tips en trucs met elkaar en vertelt wat mooie plekken zijn om te bezoeken. Soms deel je zelfs een maaltijd met elkaar of een biertje, een glas wijn. Om daarna weer allemaal je eigen weg te kiezen, met toch wat nieuwe ideeën op zak.

Sommige mensen die we tijdens onze reis spraken hadden hetzelfde doel als wij: onderweg naar de Noordkaap. Anderen hadden al besloten om de wereldbol op het meest noordelijke stukje vasteland van Europa lekker links te laten liggen, bang voor de grote mensenmassa. En hoewel we dat laatste wel begrepen toen we uiteindelijk in een rij belandden om naar dat noordelijkste stukje te kunnen komen, toch was het voor ons de moeite waard om even de mensenmassa te accepteren. En wat is een mensenmassa? Zo druk als op een zonnige dag in Zeeland? Aansluiten in de rij om een plekje op een overvol strand te kunnen bemachtigen? Bij lange na niet! Ruimte genoeg om ook foto’s te nemen van de overbekende wereldbol, zonder dat er andere mensen op komen te staan! Zo rustig als op een picknickplaats op maar tien kilometer afstand, waar we de lunch nuttigden? Nee, ook dát was niet echt het geval. Toch is het iets wat je bijna gedaan moet hebben als je zo noordelijk gaat in Scandinavië. Een groter gevoel van het eind van de wereld heb ik nog niet eerder gehad.

Dat we in oktober nog een keer teruggingen naar Noorwegen was voor mij op dat moment een onwetenheid. Het was een geheimpje tussen mijn lief en de kinderen. Twintig jaar huwelijk werd gevierd op het meest zuidelijke puntje van Noorwegen. En dat maakte de cirkel rond.

Van noord naar zuid. Dwars door een waanzinnig sprookjesland voor volwassen. En kinderen. Dat weet ik zeker. Want de Noren zijn erg gek met kinderen. Blijft alleen de vraag: zouden ze ook teckeltjes leuk vinden? Dat hoop ik maar. Want over een week of zes komt er een nieuwe, kleine viervoeter bij in ons huis. Ik heb het vermoeden dat we echt nog wel vaker teruggaan naar het hoge noorden. Zonder kinderen, maar met Guus. Heerlijk!

*slaaptip* In Noorwegen kan je bij iedere bezienswaardigheid (Noordkaap, Preekstoel…) wel een fijne camping in de buurt vinden, waar je ook in een Hytte kunt slapen (blokhutje). De dichtstbijzijnde camping heet vaak: Basecamp. Hebben wij ook een aantal keren gedaan, ook bij de Noordkaap. Prima plekken!
*slaaptip 2* In Noorwegen mag je ook bijna overal vrij kamperen. Het zogenaamde ‘allemansrecht‘. Zolang je maar niet bij iemand in de tuin je tent opslaat of camper parkeert en je je plekje schoner achterlaat dan je het aangetroffen hebt. 😊 Wat mij betreft dekt dat helemaal de lading: laat het achter, alsof je er niet geweest bent…

You Might Also Like...

4 Comments

 • Reply
  Sandra
  13 februari 2023 at 5:29 pm

  Daarom hou ik zoveel van Noorwegen en Zweden.; rust, ruimte en een prachtige natuur.

  • Reply
   Gwennie
   17 maart 2023 at 9:24 am

   Echt he? Liefde op eerste gezicht!

 • Reply
  Helena Linneweever-Priem
  20 februari 2023 at 4:49 pm

  Het kan niet anders dan dat Guus welkom is, iets anders kan ik met niet voorstellen 🙂
  Nu ben ik slecht in data (onthouden vooral) maar volgens mij nog 5 weekjes wachten op Guus toch?
  Alvast heel veel plezier met de voorpret en voor de rest zou ik heel graag in jullie Noorse voetsporen treden… iets met #dromen en #verlanglijstje 🙂

  • Reply
   Gwennie
   17 maart 2023 at 9:25 am

   Altijd blijven dromen! 🤍 Je weet nooit wat waarheid wordt… 😉

Leave a Reply