Boeken Boeken en Media

Boekenclub: De boekhandel van Teheran

Dit boek stond al een aardig tijdje op mijn leeslijst. Geen idee waarom het dan toch nog zo lang duurde eer ik het echt ging lezen. Misschien dat dit nu wel precies de kracht is van een boekenclub: gewoon een boek gaan lezen omdat je het beloofd hebt aan elkaar…

Het verhaal neemt je mee naar het Iran van de jaren ’50 in de vorige eeuw. Een roerige tijd voor het land en ook voor Teheran, waar het boek zich afspeelt. Roya en Bahman ontmoeten elkaar in een boekenwinkel en worden ontzettend verliefd op elkaar. Niet iedereen staat te springen van blijdschap bij deze liefde, zeker gezien het ontvlambare politieke klimaat dat op dat moment steeds grimmiger wordt. Op de dag dat ze afspreken om met elkaar in het geheim te trouwen vindt er een coup plaats in Teheran en in de chaos die volgt verliezen ze elkaar uit het oog. Jaren later gaat Roya op zoek naar het waarom hun liefde nooit een kans heeft gekregen.

De lezers die ooit erg gecharmeerd waren van boeken als ‘Duizend schitterende zonnen’ of ‘De Vliegeraar’, zullen dit boek vast ook mooi vinden. Ik heb ervan genoten in ieder geval. Misschien ben ik een beetje bevooroordeeld, omdat de geuren en kleuren die zo bloemrijk beschreven worden in het boek, voor mij méér dan herkenbaar waren. Regelmatig werd ik terug geslingerd naar de geuren en kleuren van Palestina, waar ik een paar jaar geleden een aantal keren ben geweest. Opnieuw rook ik de intense geuren die zo kenmerkend zijn voor de souk (markt). Als ik mijn ogen dichtdeed proefde ik weer de zuur-frisse smaak van Sumak, de mierzoete dadels en zag ik de torenhoge specerijen die zo kenmerkend zijn voor de kruidenwinkels. Zelfs de geluiden ritselden weer in mijn herinneringen op. De oproep tot gebed, die op een vreemde manier iets troostend heeft.

Ondanks dat het een liefdesverhaal is, heeft het niks weg van een stuiverromannetje. Ik vond het mooi en meeslepend geschreven en moest ook echt even zuchten toen het boek uit was.

Al met al vind ik het echt een aanrader! Je wordt meegenomen in een andere, voor ons toch onbekendere, wereld. Bovendien zit er een stukje geschiedenis in, die mij ook nog niet helemaal bekend was.

Als ik een cijfer mocht geven: een dikke 8!

Ik ben benieuwd, wie heeft het boek ook gelezen, misschien nu of al eerder? Herkennen jullie wat ik zeg over de geuren en kleuren? De cultuur, waarin vrouwen toch een andere rol hebben dan mannen. Toen, maar ook nu nog wel een beetje… Ik ben benieuwd naar jullie reacties.

Volgende maand staat (op aanraden van Triltaal) het boek ‘De bergen zingen’ van Nguyen Phan Que Mai in de planning. Ik heb de eerste bladzijden gelezen en weet nu al dat ik het een ontzettend mooi boek ga vinden!

In juni (voor diegene die het boek willen reserveren in de bieb) ga ik ‘De kaart van zout en sterren’ lezen, van schrijfster Jennifer Zeynab Joukhadar. Lezen jullie weer mee?

You Might Also Like...

9 Comments

  • Reply
    Mrs. T.
    30 april 2021 at 7:00 pm

    Ik heb het boek op mijn e-reader klaar staan. Ben erg benieuwd.

    • Reply
      Gwennie
      1 mei 2021 at 12:17 pm

      Ik ben ook benieuwd hoe je het vindt!

  • Reply
    Dorothé
    2 mei 2021 at 2:57 pm

    Nog niet gelezen. Ik noteer het. Ik vond De Vliegeraar erg pakkend. Ofschoon ik al meer dan 45 boeken las dit jaar groeit mijn ‘wil ik lezen lijstje’ harder. Zelf duid ik boeken met 5 sterren aan, waarvan 3 bij gewoon een lekker boek is dat ik vlot uitlas, 4 een bijzonder boek en 5 een boek dat mijn leven echt beïnvloed heeft. Met 2 kwam ik er met moeite doorheen of ik stoorde me aan zaken en bij 1 heb ik het niet uit gelezen. Het blijft leuk om te zien wat anderen in boeken boeit.

    Momenteel heb ik veel problemen met reageren op jouw blog omdat de teksten de hele tijd verspringen. Ik kan eigenlijk alleen op de pc goed reageren. En die heb ik niet altijd bij de hand want ik ben nogal eens onderweg. Als je dus een tijdje niks van me hoort dan ligt het daaraan. Niet dat ik je blog niet meer volg. Den weet je dat.

    • Reply
      Gwennie
      3 mei 2021 at 7:54 am

      Rustig aan! Fijn dat je doorleest (zowel hier als met je boeken 😉). Ik heb ook de sterren overwogen om de boeken te duiden, maar ben toch voor de cijfers gegaan, omdat ik daar een dikke 8 of een 7- kan geven. Of ronduit een onvoldoende! 😂
      Als je van boeken houdt waar de zintuigen geprikkeld worden, dan is dit best wel een aanrader!

  • Reply
    Sandra
    3 mei 2021 at 4:09 pm

    Dit lijkt mij een heel mooi boek. Dus deze gaat meteen op mijn nog te lezen lijst. Mooi is het wanneer iemand zo beeldend schrijft dat je het bijna ruikt en proeft.

    • Reply
      Gwennie
      5 mei 2021 at 8:10 am

      Ik vind dat inderdaad ook altijd fijn lezen. Het maakt het wegdromen nét iets levendiger 😊

  • Reply
    Colin
    5 mei 2021 at 8:47 pm

    Nog net op tijd bij de bieb op kunnen halen en in april kunnen lezen. Een mooi boek en zoals jij al aangeeft inderdaad geen stuiverromannetje maar hij haalt het wat mij betreft zeker niet bij de boeken van Khaled Hosseini. Wat Marjam Kamali wel heel goed gelukt is, naast het verhaal van Roya en Bahman, is om niet alleen de sfeer van het politiek roerige Iran van de jaren ’50 weer te geven maar door haar beeldende beschrijving vooral nog beter te begrijpen waarom een studiegenoot ‘zijn’ Iran als het gaat om geur/kleur/omgeving na al die jaren nog zo ontzettend mist. Kijkend met mijn ‘westerse’ bril kon ik me niet voorstellen waarom je weer even terug in een dictatuur van een ayatollah zou willen zijn, maar het is dus dat wat deze schrijfster beschrijft, is waar hij heimwee naar heeft.

    • Reply
      Gwennie
      6 mei 2021 at 5:52 pm

      Inderdaad, kijkend met de Westerse bril snap je sommige dingen inderdaad niet. Maar ik weet ook wat heimwee is, als je zelfs maar even ergens gewoond of geleefd hebt. Ik kan spontaan heimwee krijgen naar Palestina door iets eenvoudigs als de geur van Musakhan (zoek maar op), of Labaneh… Yummmm

  • Reply
    Mariëlle
    26 juli 2021 at 10:42 am

    Wat een mooi verhaal! En fijne bijkomstigheid om iets meer te weten te komen over de politieke geschiedenis van Iran.
    Vooral naar het einde toe, niet meer weg kunnen leggen. Dank voor deze mooie tip!

Leave a Reply