Boeken Boeken en Media

Leesclub

Het afgelopen jaar heb ik voor het eerst sinds jaren weer wat meer gelezen dan gewoonlijk. Gelukkig maar, zou ik bijna zeggen, want lezen is misschien wel mijn dierbaarste bezigheid vanaf het moment dat ik de magie ontdekte dat die gekke tekentjes letters waren. En dat die letters woorden konden vormen. Hele zinnen zelfs. Met als kers op de taart een volledig boek waarin ik kon verdrinken.

De laatste jaren verschoof het lezen wat naar de achtergrond. Niet dat ik niet graag meer een boek las, maar de gekte van de dag slokte me vaak zo ontzettend op dat ik ‘s avonds niet veel verder kwam dan wat zappen op tv of surfen op het internet.

Eigenlijk is voor mij lezen hetzelfde als wandelen. Het is heerlijk! Ik krijg er energie van, mijn hoofd komt tot rust, maar het neemt zoveel tijd in beslag…

Langzaam ben ik verzand geraakt in een cultuur van veel, snel, kort en krachtig. Het mag allemaal niet te lang meer duren. De dag heeft is al zo kort en ik moet al zoveel. In de kleine spaarzame momentjes die dan overblijven is lezen (wandelen) een bezigheid die eigenlijk nét iets te veel tijd in beslag neemt. Want tien minuten lezen in een boek, dat doe ik niet. Tien minuten bladeren in een tijdschrift dan weer wel. Een klein uurtje sporten om mijn conditie op peil te houden, gaat sneller dan een paar uur wandelen. Toch?

Zo was het wel voor mij. Maar als er dan nog íets positiefs uit de coronacrisis is gekomen, is het wel dat ik meer tijd heb gekregen. Zomaar. Ineens! Van de een op de andere dag.
En met die tijd kwam ook het lezen van boeken weer terug. Gewoon, zonder dat ik daarvoor op vakantie hoefde te zijn. Vakantie was sowieso al een dingetje dit jaar, dus las ik in de tuin, op de bank, aan de keukentafel en in bed. Boek na boek, uur na uur.

Het enige wat ik nu nog mis is het delen van die leeservaring. Precies zoals vroeger. Met een vriendinnetje, een nichtje, mijn moeder… Elkaar vertellen wat je nu vindt van de hoofdpersoon. Of van de omgeving waar het verhaal zich afspeelt. De tijd misschien wel. Wat is de ander opgevallen en heb ik gemist. Wat snapte ik niet helemaal of… waarvan was ik volledig van ondersteboven? Welk boek kon ik niet wegleggen?

Ik dacht dus…. misschien hebben jullie dat ook wel. En héél misschien vinden jullie het leuk om samen een boek te lezen. Wellicht hebben jullie wel een supergoede tip voor een boek dat absoluut gelezen moet worden!

Dus… wie heeft er zin om aan te sluiten in een boekenclubje? Samen hetzelfde boek lezen, delen wat je ervan vindt. Ik trap af voor deze maand. Wie leest er mee? (en… wie heeft er alvast een tip voor de volgende maand?)

Boek van deze maand: Glennon Doyle – Ongetemd leven

You Might Also Like...

29 Comments

 • Reply
  Dorothé
  5 december 2020 at 5:37 pm

  Misschien heb je mijn boekenwurmblogs gezien. Ik lees te hooi en te gras en veel. Als ik het boek te pakken kan krijgen zal ik je laten weten hoe ik het vond, maar het komt zoals het komt.

  • Reply
   Gwennie
   5 december 2020 at 5:58 pm

   Heb ik zeker gezien! Heerlijk hoe we lekker aan het lezen zijn 🙂
   Ik ben benieuwd hoe jij het vindt!

 • Reply
  Colin
  5 december 2020 at 8:38 pm

  Jarenlang zat ik op Dizzie en lazen we daar samen, deelden we boekrecensies, ging ik zelfs met een aantal naar zo’n grote ramsj-boekenmarkt en maakte ik elk jaar een leesuitdaging voor mezelf. Ik denk zelfs dat ik die nog ergens opgeslagen heb. Dizzie ging op in Hebban en daar kan ik mijn draai maar niet vinden. Ik lees eindelijk weer wat anders dan studieboeken maar merk dat mijn hoofd momenteel alleen niet te moeilijk literair leesvoer verdraagt. Ik ga even kijken of het boek van Glennon Doyle te doen is, dan haak ik aan want wel weer leuk om boekentips te krijgen en samen te lezen. Laatste boek van mijn stapeltje was van Ferry Zandvliet; indrukwekkend Bataclan-verhaal!

  • Reply
   Gwennie
   6 december 2020 at 9:20 am

   Wat leuk dat je meeleest! Ik ben benieuwd hoe jij het vindt. Ik ben voor het eerst sinds lange tijd echt enthousiast over een zogenaamd ‘zelfhulpboek’. Want buiten dat het je laat nadenken (waarom doe ik dit eigenlijk? Is dit een patroon?) is het tegelijkertijd een erg persoonlijk verhaal, waarbij de schrijfster een gezonde dosis zelfspot heeft en dat leest weer erg makkelijk natuurlijk. Toegankelijk, hilarisch, ontroerend en vooral meeslepend! Ik vind het echt een aanrader!
   En… bedankt voor jouw tip!!

 • Reply
  Marjan
  6 december 2020 at 10:11 am

  Ik houd erg van lezen en doe het laatste tijd ook weer wat meer. Ik weet niet of ik dit boek te pakken kan krijgen en of ik het iets vind. Ik hou je blog wel in de gaten en wie weet komen er boeken voorbij die me aanspreken.
  Erg leuk idee, een boekenclubje!

  • Reply
   Gwennie
   6 december 2020 at 12:36 pm

   Praat gezellig mee! Leuk 🙂

 • Reply
  Claudia
  6 december 2020 at 2:44 pm

  Ik was vanmiddag in de bibliotheek in Breda, helaas uitgeleend. Ik ben eigenlijk niet bekend met boekenclubjes, maar het spreekt me wel aan ? Afgelopen jaar heb ik mezelf wel voorgenomen om weer meer te gaan lezen en dat is goed gelukt! Veel leesplezier gewenst!

  • Reply
   Gwennie
   7 december 2020 at 9:06 am

   Het leuke van een boekenclubje vind ik misschien wel dat je samen hetzelfde boek leest en er dan met elkaar over praat. Net als dat je napraat over een mooie film of serie… ook altijd leuk om te doen!Ik zou je overigens zó mijn exemplaar lenen (als je dat zou willen… corona en zo…), ik heb het zelf in huis en al bijna uit! (nog 30 bladzijden… die ga ik vandaag wel redden). 🙂

 • Reply
  Mrs. T.
  6 december 2020 at 7:52 pm

  Ik denk niet dat een boekenclubje echt iets voor mij is. Lees zelf gewoon voor de voet teenentander weg.

  • Reply
   Gwennie
   7 december 2020 at 9:03 am

   Dat is helemaal goed natuurlijk! Ik vind het altijd leuk om van anderen te horen hoe zij een boek ervaren hebben. Soms ga ik dan toch nét iets anders over het boek denken… 🙂

 • Reply
  NSvM
  15 december 2020 at 5:34 pm

  Leuk idee. dit boek spreekt me niet aan. Ik lees voor mijn ontspanning en plezier. Dus wie weet als je een keer een boek leest dat mij ook aanspreekt dat ik zo maar aanhaak. Want ik lees wel heel graag. Momenteel lees ik het achtste leven (voor Brilka). Nog maar net begonnen, dikke pil.

  • Reply
   Gwennie
   18 december 2020 at 8:24 am

   Ik ben benieuwd hoe je dit boek vindt (het achtste leven). Ik heb het boek (Ongetemd leven) uit ondertussen en ben voor het eerst sinds jaren echt enthousiast over een soort van zelf-help-boek. Ik vind het meer een (af en toe hilarisch, af en toe confronterend, af en toe schrijnend) inkijkje in een persoonlijk leven en denkwijze. Ik heb nergens het gevoel dat ik iets moet veranderen om een leuker, beter of gezonder leven te hebben. Wel worden er regelmatig spiegeltjes voorgehouden, maar dan altijd vanuit eigen ervaring en oogpunt van de schrijfster (die zichzelf gelukkig ook niet zo serieus neemt). Ik ga nu beginnen in het boek van Barack Obama: een beloofd land. Erg veel zin in!

   • NSvM
    20 december 2020 at 6:34 pm

    Die staat op mijn verlanglijstje! Ik ben benieuwd hoe je het vindt.

   • Gwennie
    21 december 2020 at 9:15 am

    Ik heb hem uit! Ik ben echt enthousiast over dit boek, dus… ga hem lekker lezen!

 • Reply
  Helena
  20 december 2020 at 10:06 am

  Had ik al gezegd dat ik dat best zou willen, me dat ook te gek, gezellig en ook gewoon nuttig vind… maar weet dat ik dat toch nooit ga waarmaken, om de simpele reden, naja, laten we maar zeggen dat ik mezelf goed ken :-). Maar… wie weet, kan ik ook van de zijlijn meekijken en – genieten 🙂

  • Reply
   Gwennie
   21 december 2020 at 9:18 am

   Van de zijlijn meelezen is helemaal prima lijkt mij! Wie weet inspireren we je stiekem wel… Hahaha

 • Reply
  Morgaine
  20 december 2020 at 11:11 am

  Oh nee, daar ben ik dus wars van, boekenclubs, lijkt op de boekenlijst verplicht, keuze genoeg, maar niet mijn ding… hahahaha
  Het is dankzij school ooit, de MAVO dat ik dus jarenlang geen boek meer heb aangeraakt.

  Nu is dat dus ook nog steeds zo, het boek moet echt liggen, anders lees ik niets. Dus nee, 1 boek met zijn allen, of het moet echt liggen, dan misschien. Maar dan nog.

  Heel veel plezier samen!

  X

  • Reply
   Gwennie
   21 december 2020 at 9:17 am

   Dat gaat zeker lukken, want in tegenstelling tot de verplichte leeslijst is hier helemaal niks verplichts aan! 😂😂 We lezen met een groep mensen die graag lezen, filosoferen en hardop denken. Van alledrie houd ik! 😉

 • Reply
  Morgaine
  20 december 2020 at 11:14 am

  Staat dit blog er nu dubbel?

  X

  • Reply
   Gwennie
   21 december 2020 at 9:15 am

   ehm… nee hoor 🙂

   • morgaine
    2 januari 2021 at 9:55 am

    hahahaha Ik zie het nu, ik las ook over meldingen van nieuwe blogs, die krijg ik dus ook niet. Goed, ga even kijken waar ik mij opnieuw aan kan melden.

    Wat betreft, niets moet, alles mag, geen verplichting, het is toch wel handig als je allemaal hetzelfde boek leest toch? En dat je een datum afspreekt wanneer je weer samen komt, nou alleen dat al, stuit tegen mijn borst 😉 Ik ben bezig in de serie de Zeven Zussen, heb t/m 6 uit en wacht met smart op deel 7, die is er nog niet. Momenteel zit ik aan het einde van Het Zoutpad, over filosiferen gesproken, RAynor Wnn, maar daar ben ik inmiddels al zeker 3 maanden in bezig, omdat ik het alleen op een bepaalde plek lees, ahum 😉 hahaha

    X

   • Gwennie
    3 januari 2021 at 9:01 am

    Kijk, dat is het nu precies: niks moet en alles mag! 😂😂 Het is zeker leuk als we allemaal hetzelfde boek lezen en afspreken om hier wat mee te doen. Maar wie hier geen zin in heeft, is ook welkom om wel lekker tips mee te pakken. Of mee te lezen (misschien toch stiekem commentaar te geven dan… 😂)
    Ik wacht ook met smart op deel 7 van de zussen! Ik ben nu in het boek van Obama begonnen. Erg mooi! Maar om dit nu als boek te promoten voor een boekenclub… het is nogal een pil.
    Ik ben daarnaast het boek van Lucinda Riley aan het lezen: de nachtroos. Die pakt mij ook wel. Misschien is dat wel een goed boek voor een bespreking? Ik gooi hem er zo eens in!

 • Reply
  Maria
  29 december 2020 at 10:52 am

  Lees dit nu pas. (Ik krijg geen mail als jij iets nieuws post – wat gaat er mis?) Ik vind het ook leuk om over boeken na te praten, maar zou dat liever in een besloten groep doen.
  Ik las net het eerst hoofdstuk gratis online maar bij de bibliotheek zijn nog 141 wachtenden voor me.

  • Reply
   Gwennie
   30 december 2020 at 8:49 am

   Geen idee waarom je geen melding krijgt bij een nieuwe blog…? Ik ga vandaag of morgen weer een nieuwe (laatste van het jaar) schrijven, misschien als je je opnieuw aanmeldt, dat we even kunnen checken of alles wel goed gaat? Of zit ik in je spam? 😂
   Ik ben het overigens met je eens dat ik veel liever een fysieke leesgroep zou willen hebben. Maar er is iets met een virus, geloof ik… 😷
   Wat jammer dat je niet in de buurt woont, je had het boek zó kunnen lenen overigens! Ik heb het uit! #aanrader

   • Maria
    8 januari 2021 at 3:15 pm

    Als ik me opnieuw aanmeld krijg ik de melding dat het emailadres al bekend is. Ik probeer het wel een keer met mijn Gmail adres.

    Met een besloten groep bedoelde ik geen fysieke groep, maar een online groep waar niemand mee kan lezen. Ik weet wel dat dat op Facebook kan.

   • Gwennie
    10 januari 2021 at 4:56 pm

    Hmmm… Facebook… ik ga eens nadenken of het ook op mijn gewone site kan. Aan de andere kant vind ik het ook wel leuk als echt iedereen mee kan lezen en zijn of haar commentaar kan geven. Misschien iets voor de toekomst als we echt met een vaste groep zijn? Je weet wel, zo’n ‘harde kern’… Nu eerst maar eens kijken of het überhaupt wat wordt, denk ik?

 • Reply
  Sandra
  7 januari 2021 at 10:32 am

  Wat leuk Gwennie, ik lees graag met je mee
  en haak waar mogelijk heel graag aan.
  Dit boek heb ik al aangeklikt op Goodreads
  maar nog niet gelezen, ben benieuwd.

  • Reply
   Gwennie
   8 januari 2021 at 9:28 am

   Zo leuk dat je meeleest!!

 • Reply
  Dorothé
  28 februari 2021 at 10:02 pm

  Ik heb hem uit nu. Het is wel een meeslepend boek met vele voorbeelden uit de praktijk. Ik denk dat iedereen er wel iets uit kan halen. Ik vind het wel erg Amerikaans en beetje snobistisch met al die verwijzingen naar beroemdheid en vele mensen. Mij spreekt het altijd aan als mensen het niet zo precies weten. Het boek geeft wel stof tot nadenken over hoe ik zelf op dingen reageer.

Leave a Reply