Boeken Boeken en Media

Boekenclub: Cliffrock Castle

Ergens heb ik een lijstje liggen, met landen waar ik graag een keer naar toe zou gaan. Schotland staat hier ook op. Na het lezen van de de boeken van Josephine Rombouts kan ik niet wachten tot het zover is! Niet alleen de natuur, de ruigheid, maar ook de beschrijving van de mensen hebben me nóg nieuwsgieriger gemaakt dan ik al was. Ik geef toe dat ik wellicht ook romantische ideeën heb over de Schotten en het dragen van de kilt. Ik kan me bijna niets sexier voorstellen dan een mooie, stoere man in Schotse kilt. Wat dat betreft is het een beetje jammer dat de roots van mijn lief in Indonesië liggen en niet in de Schotse Hooglanden…

Het boek zelf is een beschrijving van de eerste jaren van de schrijfster als Housekeeper op een echt Schots kasteel. Dat de bewoners niet Schots maar Engels zijn, maakt de situaties waar Josephine in verzeild raakt nog hilarischer dan ze al zijn. Het verschil in klasse druipt van de regels af. Het is echt de Upperclass versus de Hollandse nuchterheid.

Het is grappig om te lezen dat Josephine blijkbaar zonder enige ervaring – en met de nodige argwaan van de kasteelvrouw – toch haar draai weet te vinden tussen alle nieuwe gewoonten en andere cultuur. Op zoek naar het kasteelspook ontdekt ze (zelfs na een paar jaar nog) nieuwe kamers, gangetjes, doorloopjes en ruimten in het kasteel.

Persoonlijk vind het ik het eerste boek het leukst. Daar schuilt nog de opperste verbazing in, dat in het tweede en derde boek alweer een beetje gewoonte is geworden. Door de jaren heen wordt Josephine natuurlijk zelf ook meer verweven in de gewoonten van het leven op een kasteel.

Regelmatig heb ik hardop zitten lachen bij de voorvallen die Josephine beschrijft. Vooral de stoïcijnse beleefdheid van de kasteelvrouw en -heer maakte dat mijn lief soms opschrok als ik weer moest schateren. Met Downton Abbey ergens in mijn achterhoofd, had ik zowel beeld als geluid in gedachten.

Het is een soort column-achtig boek, zonder dat het echt uit columns bestaat. Iedere gebeurtenis staat op zichzelf en wordt toch met elkaar verbonden doordat je door de jaren heen beweegt met Josephine en haar gezin.

Is het boek een aanrader? Als je van Downton Abbey hebt genoten… Ja, absoluut! Persoonlijk is voor mij vooral het eerste boek een aanrader. Het tweede en derde boek vond ik iets minder, maar het blijft natuurlijk leuk om te lezen over een leven op de Schotse Hooglanden. Een cijfer voor het boek is een mooie 8 wat mij betreft. Deel twee en drie gaan meer naar een goede voldoende.

In november lees ik: De overlevenden, van Alex Schulman. Voor december staat Winterbloesem van Corina Bomann in de planning. Een beetje in de kerststemming komen tegen die tijd…

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Dorothé
  31 oktober 2021 at 9:31 pm

  Dit boek staat bij mij nog op mijn verlanglijstje. We zijn in Schotland geweest en hebben er erg genoten. Kastelen hebben we vooral van buiten bekeken want de toegang is erg prijzig. Het kasteel waar een aantal scenes van Downton Abbey en veel van Harry Potter is opgenomen hebben we wel bezocht destijds met onze jongens (Alnwick Castle). De Overlevenden noteer ik ook. Winterbloesem heb ik in het voorjaar gelezen. Het las makkelijk maar heeft op mij geen echte indruk gemaakt. De buitenjongen dat je eerder had aanbevolen vond ik ook maar matig. De eerste hoofstukken waren super maar daarna vlakte het gauw af. Ik wil dat boek over de bergen nog eens proberen. Ik hoop dat je het niet erg vind als ik soms wat anders vind over boeken dan jij. Laat het me weten, anders hou ik mijn mening gewoon voor me.

  • Reply
   Gwennie
   1 november 2021 at 6:56 am

   *schater* Het zou wat zijn als ik tegen je zou zeggen: ‘die mening van jou, die geloof ik wel. Als je het niet met me eens bent, dan wil ik het niet weten.’ Juíst de andere meningen doen er toe als je een boek bespreekt! Toch? Ook die van jou! En daarbij… zoveel mensen, zoveel wensen. Dus… wie ben ik om te zeggen dat alleen mijn mening goed is? Met andere woorden: schrijf jij jouw mening maar lekker op! 😊

 • Reply
  Sandra
  13 november 2021 at 7:39 pm

  Kijk eerst goed naar de knieën van een man voor je hem in kilt wilt zien. En deze raad kreeg ik van mijn Scottish schoondochter.

  • Reply
   Gwennie
   15 november 2021 at 8:53 am

   *schater* Ik zal er rekening mee houden!

 • Reply
  Colin
  7 december 2021 at 3:49 pm

  Deel 1, 2 en 3 om het plaatje compleet te hebben en waarbij deel 1 wat mij betreft ook het leukst is; die nuchtere Hollandse die totaal onbekend is met alle Schotse gebruiken en zich stort op het avontuur als housekeeper. Een baan uit noodzaak en maar zien waar het schip strandt. Dat zouden ze echt moeten verfilmen! Tegelijkertijd, en dat was ook de reden om de andere twee delen te lezen, mezelf afvragend wat er gebeurd is in Nederland om met je gezin deze stap te zetten. Dat is me nu wel duidelijk en dat ‘niet in het Nederlandsche schoolsysteem passen’, geeft een rauw randje aan haar verhaal . En wat ik dan eigenlijk nog mis is de terug in Nederland update. Ik heb nog zoveel vragen 🙂

  Je novemberboek sloeg ik even over, die van december heb ik in 2019 gelezen, maar die van januari alvast gereserveerd 🙂

  • Reply
   Gwennie
   9 december 2021 at 7:05 am

   misschien was ik je net voor in de bieb, want het boek ligt hier… #januari 😂

Leave a Reply