Boeken Boeken en Media

Boekenclub: Het Zoutpad

Om alvast een beetje in de stemming te komen voor volgend jaar, besloot ik een paar boeken te lezen waar het onderwerp ‘wandelen’ de rode draad was. Niet zomaar een beetje wandelen, maar lang wandelen. Veel wandelen. Eindeloos wandelen.

En dat laatste was wel behoorlijk treffend bij het boek van Raynor Winn dat ik afgelopen maand op de leeslijst had staan. Het Zoutpad is meer dan wat wandelen. Wat zeg ik? Het is een leven! In de letterlijke zin van het woord, want wat kan je bijna nog anders doen als je geen thuis meer hebt, geen baan, bijna geen geld meer op de bank hebt staan? Volgens Raynor en haar man Moth zit er dan maar één ding op en dat is lopen.

Met een rugzak en een tentje gaan ze onderweg op het South West Coast Path, ook wel Het Zoutpad genoemd. Meer dan 1000 kilometer te lopen en dus een paar maanden ‘onder de pannen’, waardoor ze even niet meer hoeven na te denken over waar ze moeten slapen (want: tent), wat ze moeten eten (want: geen geld, dus vooral crackers) en wat ze moeten doen (want: lopen is het enige dat ze nog kunnen doen). Dat Moth ook nog te horen heeft gekregen dat hij ongeneeslijk ziek is en waarschijnlijk niet lang meer te leven heeft, maakt de boel er niet makkelijker op.

Toch gaan ze onderweg. Door wind en weer. En dat ze in Engeland langs de kust lopen is iets waar je als lezer niet onderuit komt. Dat weer bestaat voornamelijk uit wind (heel veel wind) en regen. Je voelt soms bijna de koude slagregens door de letters heen zwiepen.

Ik las het boek lekker comfortabel in een luie stoel op de camping. De enige overeenkomst die we hadden was de tent. In tegenstelling tot Raynor en Moth zat ik elf heerlijke dagen in de zon voor de tent en hoefde ik me niet dagelijks te verplaatsen omdat we illegaal aan het kamperen waren. Ook hoefde ik me niet af te vragen of ik die avond met veel honger in een veel te dunne slaapzak zou moeten kruipen, liggend op een matje dat elke steen in mijn rug zou laten prikken.

Je zou bijna denken dat het een super depressief boek zou moeten zijn. Maar dat was het eigenlijk niet, tot mijn grote verrassing. Ik heb me wel regelmatig zitten verbazen en vooral zitten afvragen hoe sommige dingen in het Verenigd Koninkrijk nu eigenlijk geregeld zijn. Hoe kunnen mensen nu op deze manier dakloos worden? Ik sluit mijn ogen niet voor zaken die – waarschijnlijk ook in Nederland – volledig verkeerd gaan in een land. Ik bedoel, de toeslagenaffaire staat ook mij nog vers in het geheugen. Maar als je dan zo’n boek leest als Het Zoutpad, dan verbaas je je over de flexibiliteit van mensen. De veerkracht, het optimisme. Maar toegegeven, ook over ‘hét’ systeem.

Enfin, dat is een andere discussie natuurlijk.

Vraag is nu: wat vond ik van het boek? Ik vind het een aanrader! Sterker, ik heb het vervolg al gereserveerd in de bibliotheek. Daar ben ik overigens niet de enige in, dus geen idee wanneer ik dit vervolg kan lezen.
Cijfer? Een dikke 8. Het boek leest makkelijk. Je wordt aan de hand van Raynor en Moth meegenomen door Zuid-Engeland en begrijpt de vertraging als ze bijna het eindpunt naderen.

Mooi!

In oktober lees ik het boek: Cliffrock Castle van Josephine Rombouts.
In november wil ik ‘De overlevenden’ van Alex Schulman lezen. Een Scandinavische thriller, dus ik ben benieuwd.

Lezen jullie ook weer mee?

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Dorothé
  2 oktober 2021 at 10:10 am

  Het is een pakkend boek. Ik vond het 2e beter. Het is net alsof de schrijfster het eerste dan pas echt verwerkt. Ze schrijft ook beter. Ik ken sommige stukken van de kust en en had er dus een beeld bij. Het gegeven dat je totaal berooid en ziek bent en toch de moed hebt te gaan wandelen is enorm inspirerend.

  • Reply
   Gwennie
   2 oktober 2021 at 10:59 am

   Wat leuk dat jij stukken van de route kent! Dat leest altijd zo fijn. Ik ben echt reuze benieuwd naar het 2e boek!

 • Reply
  Sandra
  6 oktober 2021 at 9:03 am

  Ik ken het boek alleen van naam en ik weet dat mijn yoga lerares het heeft gelezen en ook zij was er behoorlijk van onder de indruk, inderdaad wat betreft de veerkracht van de mens. Misschien moet ik dit boek ook maar eens opzoeken in de bieb. Ik lees overigens nu Het Lot van de Familie Meijer van Charles Lewinsky.

  • Reply
   Gwennie
   11 oktober 2021 at 9:14 am

   Die reeks wil ik ook nog lezen inderdaad! Het lot van de familie Meijer Aanrader volgens jou?

 • Reply
  Colin
  20 oktober 2021 at 9:27 pm

  Aan het eind van mijn vakantie, wachtend op vertrek was een vrouw naast mij druk bezig de laatste hoofdstukken te lezen. Toen ze haar boek dichtdeed, verzuchtte ze tegen haar man dat het gewoon jammer was dat ze het uit had. Door haar enthousiasme werd ik extra nieuwsgierig. Wandelen is mijn ding en ook al lukt dat niet meer zoals voorheen, en is het soms gewoon afzien, zelfs op kleine afstandjes, het brengt me veel want het zag er een periode naar uit dat er niet meer gewandeld kon worden. In dat opzicht herken ik een stukje van Moth. Maar naast het feit dat Raynor en Moth een meer dan pittige wandeltocht lopen, is het verhaal daarachter eigenlijk gewoon schrijnend; ziek zijn, je huis kwijt, geen alternatieven en dus gaan wandelen en in een tent wonen met wekelijks een minimaal budget op je bankrekening waar je eigenlijk niet van kan leven. Pure armoede en poeh … kamperen in Engeland, dat is toch wat anders dan met een tentje door Zuid-Frankrijk trekken. En toch doen ze het samen en naast dat ze heel veel afzien, brengt het ze ook iets. Dapper dekt eigenlijk niet de lading, maar met regelmaat voelde ik oprechte bewondering voor ze. Feitelijk hadden ze geen keuze en moesten ze wel door, maar sta maar eens in hun schoenen en lig elke nacht maar in zo’n nat en koud tentje om ‘s morgens op te staan en weer verder te lopen.

  Vanuit mijn werk en vrijwilligerswerk zie ik dagelijks de gevolgen voor mensen die ‘aan de onderkant van onze samenleving’ op hun manier proberen te overleven en ondanks dat we in Nederland een behoorlijk vangnet hebben, valt dat echt niet altijd mee en is er veel (verborgen) armoede. Dat maakt dat de veerkracht verdwijnt, de rek eruit. En dat vond ik zo knap van Raynor en Moth; die veerkracht en dat doorzettingsvermogen bleef. Prachtig boek, hoewel ik richting het einde soms even genoeg had van de zoveelste klifbeschrijving en ik vooral nieuwsgierig werd naar het hoe verder. Dat betekent dus het vervolg ook maar gereserveerd bij de bieb 🙂

  • Reply
   Gwennie
   21 oktober 2021 at 5:59 am

   Ehm…. dat boek heb ik nu… #vervolg 😂😂

 • Reply
  Dorothé
  13 januari 2022 at 11:18 pm

  Gwennie ben momenteel niet op IG maa wilde toch even vragen of je het interview met Raynor Winn hebt gezien afgelopen zondag op 2 bij Jacobine om 17:10 uur.

  • Reply
   Gwennie
   14 januari 2022 at 8:21 am

   o nee, ik hoop dat ik dat nog terug kan kijken! Lijkt me heel gaaf! Dank je wel

Leave a Reply