Lifestyle Persoonlijk

Het nieuwe normaal

Ik ben er eigenlijk allang van overtuigd dat het nooit meer zo gaat worden als pakweg twee, drie maanden geleden. Ik merk het aan de manier waarop ik nu naar tv-fragmenten kijk van echt nog maar een paar maanden terug. Mensen op elkaar gepakt in overvolle treinen, onderweg naar het werk. Toen heel gewoon, nu voel ik grote afgrijzen. Paniek ook bijna. Ik wil bijna naar de mensen schreeuwen: ‘Waarom? Ga uit elkaar! Doe normaal.’ Maar ja, dat was het normaal van toen. Het normaal van nu is anderhalve meter afstand, geen terrasje met mooi weer, niet knuffelen, thuiswerken…

Ooit heeft NASA een experiment gedaan met astronauten om hen aan de wereld op z’n kop te laten wennen, voordat ze de ruimte in zouden gaan. Het idee was simpel: hoe lang duurt het voordat het abnormale weer ‘normaal’ zou zijn? De astronauten kregen een bril op die ze nooit af mochten doen. Overdag niet, ‘s-nachts niet. De bril zorgde ervoor dat zij de werkelijkheid (onze werkelijkheid) volledig op de kop zagen. Ondersteboven dus. Wat bleek? Na 25 – 30 dagen waren de hersens gewend aan de wereld op de kop en draaiden het beeld voor de ogen van de astronauten weer recht. De astronauten waarbij dit niet gebeurden gaven toe dat ze de bril toch ergens in die dagen even hadden afgezet. Toen ook zij zich echt aan die gemiddelde 28 dagen hielden, gebeurde bij hen hetzelfde. Gewend aan het nieuwe normaal.

Ik stel me zo voor dat de wereld ook deze tijd nodig heeft om aan dit nieuwe normaal te wennen. Dat we minstens die 28 dagen nodig hebben – zonder smokkelen, anders zijn we weer terug bij af! – om te wennen aan iets nieuws.

Ik merk het bij mezelf aan kleine dingen. Met de nieuwe buren van twee huizen verderop heb ik kennis gemaakt op de stoep, zonder handen te schudden, maar wel met een extra lang praatje en door iets meer over en weer te vertellen over persoonlijke dingen. De vraag: ‘Hoe is het met je?’ heeft ineens een diepere betekenis gekregen. In plaats van het geijkte antwoord: ‘Goed hoor,’ vertellen mensen ineens hoe het écht met ze gaat. Ik kan dat alleen maar als positief ervaren.

Het thuiswerken begint voor mij een fijne routine te worden. Ik vind het heerlijk om in mijn eigen omgeving te werken, met persoonlijke spullen om me heen. Geen lawaaierige kantoortuin, waar vooral geen persoonlijke touch van eigen identiteit gezien mag worden. Lekker mijn eigen cappuccino met havermelk en verse gember- of muntthee waar ik zoveel honing in kan doen zonder dat ik er extra voor hoef te betalen, zoals op mijn werk het geval is.

Natuurlijk mis ik ook dingen. Ik zou het liefst mijn kinderen, schoonzoon, bonuskleinkinderen, ouders en schoonouders even in levende lijven willen zien. Vasthouden, knuffelen. Maar ik troost me met de gedachten dat veel emigranten naar verre landen dit ook niet kunnen en dat ook zij zich prima weten te redden, met het grote verheugen op straks, als ze elkaar weer eens zien, om alles dan weer in te halen. Ik doe dus net of ik geëmigreerd ben naar mijn eigen, kleine planeet en maak er het beste van. Iedere dag even een berichtje, appje, belletje of een FaceTime-gesprek. Het kan slechter…

Ik ben benieuwd naar wat de toekomst ons gaat brengen, maar voor nu probeer ik me maar zo goed als mogelijk aan te passen aan dit nieuwe normaal.

You Might Also Like...

15 Comments

 • Reply
  Sandra
  18 april 2020 at 1:07 pm

  Ik hoop dat we dit straks ook vast kunnen houden, het elkaar de ruimte gunnen in ov en ook in de supermarkt. Maar ik kan niet wachten tot de 1.5 m afstandsregel er weer af gaat voor vrienden en bekenden, want het is heel moeilijk om een collega die er even helemaal doorheen zit alleen met worden van een afstand te kunnen troosten, terwijl voor mij een hartverwarmende knuffel meer zegt dan 1000 woorden.

  • Reply
   Gwennie
   18 april 2020 at 5:50 pm

   Ja, dat knuffelen mis ik ook wel. Hoewel ik ook denk dat het straks ook wel weer gek zal zijn als het allemaal weer mag!

 • Reply
  Droothé
  18 april 2020 at 3:19 pm

  Fijn dat het thuiswerken zo goed bevalt. Ik merk dat contacten veranderen. Sommigen intensiveren, andere vervagen na een korte opleving. Er speelt ook veel bij mensen op de achtergrond waar je geen weet van hebt.

  • Reply
   Gwennie
   18 april 2020 at 5:51 pm

   Het valt me op dat mensen plotseling meer vertellen over zichzelf… en dat geeft mooie verhalen en ontmoetingen.

 • Reply
  Mrs. T.
  18 april 2020 at 7:12 pm

  Ik mis contact met anderen toch wel. Ik app en bel en stuur kaartjes, maar iemand zien, aanraken en dat soort zaken, dat vind ik toch wel heerlijk.
  Thuis werken deed ik al lang en gaat ook nu best goed. Al heeft de jongste nu twee weken vakantie, dus dan wordt het lastiger. En ik merk dat er ook wel ruis op de lijn komt tussen bepaalde collega’s. En dat frustreert me.

  • Reply
   Gwennie
   20 april 2020 at 10:27 am

   Ja, met meerdere mensen in hetzelfde huis thuiswerken geeft soms wel een uitdaging! Mijn lief heeft een werkkamer boven, want hij werkte al vaker thuis. Ik werk tegenwoordig aan een kleine tafel in de woonkamer en Middelste vergadert op zijn computer mee vanaf de keukentafel… Beetje schuiven, beetje plannen, beetje… Nou ja, beetje rekening houden met elkaar. Komt goed!

 • Reply
  Morgaine
  20 april 2020 at 7:35 am

  Van die treinen, je zou wel willen schreeuwen, volgens mij deden wij reizigers dat ook, meer treinen inzetten bijv… dat iedereen alleen al kon zitten, dat is echt een probleem die elders lag, van al het OV trouwens, en niet bij de mensen zelf… die klachten waren er al jaren volgens mij, maar goed, ik ben benieuwd of dit nu eindelijk opgelost gaat worden!

  Ik ben echter bang van niet, ik denk.. zodra het weer los gaat en mag… en kan… dat men het misschien nog even volhoudt, maar binnen no time, weer terug bij het oude is… we leven nu eenmaal in een calvinistisch land… en daar moet verdiend worden…

  Ik wens jou toe, dat jij straks, thuis kunt blijven werken als het weer los gaat, of in elk geval vaker thuis mag weken!
  X

  • Reply
   Gwennie
   20 april 2020 at 10:25 am

   Ik hoop zo ontzettend dat we íets vasthouden van hetgeen we nu leren… Pftt

 • Reply
  Helena
  22 april 2020 at 11:35 am

  …had ik nou wel of niet gereageerd, het is te erg lieve Gwennie.. ik weet het niet meer (zo goed haha). We gooien het maar op de leeftijd nietwaar. Volgens mij had ik iets geschreven… of in ieder geval in gedachten dat ik het nieuwe normaal helemaal niet zo normaal vind .. Thuiswerken vind ik prima en natuurlijk pas ik me aan… en kijk ik vooral naar wat nog wel kan ipv andersom. Maar ik merk ook dat ik de vrijheid mis om vrienden te ontvangen, zelf de keuze wanneer ik naar kantoor ga, niet omdat het moet, maar omdat het gewoon mag en zo… en uiteraard zie ik ook de mooie dingen die ontstaan en houd ook ik mijzelf daar aan vast… anders zou ik denk ik in een hoekje op de bank eindigen omdat ik ook zo heel veel dingen nu zo ontzettend verdrietig en schrijnend vind.
  Dus ja… ik hoop dat wereld anders wordt… maar ook ik heb zo mijn twijfels

  • Reply
   Gwennie
   23 april 2020 at 6:13 pm

   Ik probeer echt te geloven in de wijsheid van de mensen. Soms wat moeilijk als ik dan toch weer mensen dingen hoor zeggen waarvan ik denk: huh? Onder welke steen leef jij nu zeg? Maar dat zal toch altijd wel blijven… denk ik. Vermoed ik… 😉

 • Reply
  Maria
  23 april 2020 at 4:00 pm

  Wat fijn dar jij de positieve dingen van dit nieuwe leven kunt zien Gwennie.
  Omdat ik verhuisd ben was mijn leven ook nog anders dan normaal, ik “zag” wel teveel mensen, familie en een vriendin hielpen en er kwamen nog wel wat monteurs, klusjesmannen en bezorgers thuis, maar ik kijk wel uit naar een fijn gesprek of wandeling , zelfs boodschappen doen zonder die 1 1/2 meter norm. Het spontane en vanzelfsprekende mis ik wel.

  • Reply
   Gwennie
   23 april 2020 at 6:11 pm

   Het spontane is het meeste gemis inderdaad! Ik mis ook dat ik niet naar mijn ouders kan, niet naar mijn schoonouders kan… maar ondertussen proberen we er maar het beste van te maken!

 • Reply
  Aukje
  1 mei 2020 at 7:00 pm

  Mooi stukje.
  Ik zou niet meer met OV willen.
  Ik ga op hele rustige momenten ergens heen.
  Ik denk dat wij dat blijven doen.
  Maar wij zien nog wel mensen, op afstand!!!
  Behalve op vrijdag, als wij oppassen.
  Of het slim is, de tijd zal het leren.
  Wij vinden het fijn!

  • Reply
   Gwennie
   5 mei 2020 at 8:30 am

   Ik denk dat we vooral goed (maar ook nuchter) moeten blijven nadenken. Rekening houden met elkaar. En als oppassen daar een onderdeel van is, dan hebben jullie het met elkaar afgewogen, besproken en eventuele risico’s bekeken. Als het dan nog steeds goed voelt… dan is het goed!

   • Aukje
    11 mei 2020 at 1:43 pm

    Dank, zo’n opmerking doet mij goed.

Leave a Reply