Lifestyle Persoonlijk

Schildpad

Eén van mijn favoriete houdingen in mijn yoga oefeningen is de schildpad. Of halve schildpad… ik ken de yogahoudingen eigenlijk niet zo goed bij naam, maar ergens is deze naam blijven hangen, omdat hij zoveel rust uitstraalt. Zeg nou eerlijk, heb je ooit een schildpad met haast gezien? Ik niet in ieder geval.

Op zich is het geen houding waar ik erg goed in ben. Ik bedoel, met je neus de grond raken in zittende houding… ik heb het nooit gekund. Sterker, het was mijn grote frustratie in de tijd dat ik fanatiek een paar keer per week turnde. Al die andere meiden die moeiteloos de zijkant van hun gezicht plat op de grond konden leggen, terwijl ze in spreidzit zaten, ik werd er gek van! Ik kwam echt niet verder dan 20-30 cm met mijn neus zwevend boven de grond, zelfs als ik mijn knieën gebogen hield. Laat staan dat ik plat kon gaan liggen.

Ondanks dit mankement heb ik menig medaille in de wacht weten te slepen, dat gaf enigszins troost. Toch bleef het altijd een beetje aan mij knagen. Waarom kon ik nu niet de lenigheid vinden om die ene houding voor elkaar te krijgen?

Ik heb geoefend, getraind, geforceerd, pijn geleden. Maand na maand. Wat zeg ik? Jaar na jaar! En heel misschien heb ik in al die jaren ooit een paar centimeter gewonnen, maar plat op de grond? Nee, dat is me echt nooit gelukt.

Tien jaar geleden – ik sportte ondertussen allang niet meer op dat niveau van mijn tienerjaren, tenzij je het opvoeden van drie kinderen onder topsport rekent natuurlijk – begon ik met yoga. Ik merkte dat ik steeds stijver en strammer aan het worden was. In die tijd liep ik erg veel hard. Goed voor de conditie, maar omdat ik niet zo van het rekken en strekken ben, werden mijn spieren steeds gespannener en korter. Tijd om de boel weer eens op te rekken dus. Turnen of gymnastiek zag ik niet zo zitten (toch de angst om weer met mijn neus richting die grond te moeten, vermoed ik).

Na een aantal maanden voelde ik niet alleen mijn lijf, maar ook mijn geest ontspannen. Yoga is stiekem veel meer dan ‘wat oefeningen op een matje’. Dat er ook hier oefeningen bij zaten die mijn neus richting de vloer brachten nam ik op de koop toe. Leeftijd maakt misschien ook wel dat je je minder druk gaat maken hierover.

Tot mijn grote verrassing merkte ik vooral bij de Yin-Yoga-lessen (de yogavorm waar je alle oefeningen wat langer aanhoudt) dat juist de ontspanning me verder met mijn neus naar de grond bracht dan al die jaren dat ik mezelf forceerde en pushte. Zittend met mijn neus nog maar tien centimeter boven de grond bedacht ik dat het misschien wel altijd zo in het leven is. Alles wat je krampachtig en dwingend voor elkaar probeert te boksen, kost ongelooflijk veel energie. Terwijl ik in een ontspannen houding plotseling verder leek te komen.

Het gaf stof tot nadenken. Nog steeds!
Met dank aan de schildpad.

You Might Also Like...

20 Comments

 • Reply
  Dorothé
  7 juni 2020 at 10:26 am

  Yoga gebruik ik om te ontspannen tussendoor de fysioreeks die ik doe. Er zitten ook een paar oefeningen in die reeks die uit de yoga komen. Mijn favoriete houding is de kindhouding en ik doe erg graag de cobra. Leuk om over jouw schildpad te lezen.

  • Reply
   Gwennie
   8 juni 2020 at 8:03 am

   Een zittende twist vind ik eigenlijk ook altijd fijn om te doen. Net als de adelaar! 🙂

 • Reply
  Helena
  7 juni 2020 at 11:10 am

  Ik oefen (leer) met je mee 🙂

 • Reply
  Morgaine
  8 juni 2020 at 10:23 am

  hahahaha ja.. en dan komt dikkertje dap, en die gaat zitten, spreid haar benen en legt haar neus plat op de vloer… dat was ik als kind, hahaha zo zie je maar weer, lenigheid zit hem in het ontspannen dus… geen idee, ik deed maar wat toen.

  Onnadenkend, alweer, dat is het dus!

  Ik moet eigenlijk ook, maar ja, het gaan zitten op de grond is alleen al een crime, dus uhhhh maar ik moet echt wel, neem het mij ook telkens weer voor, maar dan jazz ballet stijl, gewoon rek en strek oefeningen dus… en als je dat nu gaat bekijken, waren het ook al yoga oefeningen eigenlijk dus, maar dan net even sneller? of op muziek…

  X

  • Reply
   Gwennie
   8 juni 2020 at 6:33 pm

   Hahaha, ik ben best heel lenig, maar mijn neus en de grond? Dat is geen goede combinatie!

   • Morgaine
    9 juni 2020 at 7:28 am

    Ik nu ook niet meer hoor ;-O Bij lange na niet, maar ooit, lang, lang, heel lang geleden, hahaha ik vraag mij weleens af hoe dat kan, de 1 wel, de ander niet, en schijnbaar maakt het ook weinig uit hoe rond je bent.

    X

   • Gwennie
    9 juni 2020 at 6:31 pm

    Ik heb weleens gehoord dat het ook aan de stand van bepaalde botten (bekken) kan liggen. Ach, en het maakt ook niet zo heel veel uit, toch?

 • Reply
  Sandra
  8 juni 2020 at 1:12 pm

  Ik heb een zinnetje wat ik ook tijdens yoga voor mezelf herhaal, zeker als ik merk dat een bepaalde positie even niet lukt. En dat is wees mild voor jezelf.

  • Reply
   Gwennie
   8 juni 2020 at 6:31 pm

   Sowieso is mild zijn voor jezelf een goed idee! ?

 • Reply
  Rian Broos
  9 juni 2020 at 8:32 am

  Leuk om te lezen Gwennie en inderdaad gaat het om meer dan oefeningen alleen. En we hebben allemaal onze ‘beperking’, of is het eerder een gezegende les….. Ondanks mijn docentschap en de vele vele jaren yoga, kan ik fysiek de lotus houding niet. Nooit gekund en nog steeds niet. Vind het inmiddels top als klanten die wel kunnen en heb me eraan overgegeven dat niet alles (of elke houding) voor iedereen haalbaar is. Ook niet voor een yoga-docent 😉 En daar is niks mis mee. 🙂

  • Reply
   Gwennie
   9 juni 2020 at 6:32 pm

   Het gaat om het gevoel van binnen, he? 😉 Fijn!

 • Reply
  Lotus Lilly
  9 juni 2020 at 9:12 pm

  Jaren terug Yoga klassen gevolgd en het beviel erg goed. Jammer genoeg was het alleen te boeken als een periode van 3 maanden. Daarna liep het af. Volgens mij is het tegenwoordig meer normaal dat je wekelijks kunt aanschuiven in een klasje. En misschien is het ook de hoogste tijd want ik sta strak van de stijfheid.

  • Reply
   Gwennie
   18 juni 2020 at 4:17 pm

   Hahaha, ik herken het gevoel wel een beetje… sinds ‘hét virus’… pfttt

 • Reply
  Hélène
  17 juni 2020 at 10:47 am

  Zag de titel en werd meteen nieuwsgierig want ik ben dol op schildpadden maar je had me hoor want dit is een heel andere die ik trouwens ook ken. Ik kom niet eens met mijn ellebogen op de grond, ben een hele slechte schildpad. Met de zin; yoga is stiekem veel meer dan wat oefeningen op een mat ben ik het helemaal mee eens. Er gebeurde opeens iets in mij naar een paar keer yoga wat ik niet echt kan beschrijven en wat een heel fijn gevoel is en een uurtje yoga werkt in mijn lijft bijna de hele week door.
  Ik ga zo maar weer oefenen of de schildpad. en je weet, een schildpad ziet meer dan een haas.

  • Reply
   Gwennie
   18 juni 2020 at 4:17 pm

   Aan die wijsheid hou ik me ook altijd maar vast! 😉

 • Reply
  Aukje
  9 juli 2020 at 7:23 pm

  Ik was ook best wel goed in turnen.
  Yoga doe ik niet, en ben jij dat op de foto?

  • Reply
   Gwennie
   10 juli 2020 at 10:17 am

   Hahaha… Ja, dat ben ik. In mijn beste houding! ?

 • Reply
  Maria
  11 juli 2020 at 7:28 am

  Wat een mooi inzicht weer door je yogales. Mijn yogalessen hebben mij ook veel gegeven, teveel om hier te schrijven. Wat was het heerlijk om nu weer in een groep yoga te mogen doen. En zelfs na meer dan drie maanden geen yoga merkte ik dat ik deze (nieuwe) les wel goed bij kon houden!

  • Reply
   Gwennie
   11 juli 2020 at 9:13 am

   Heerlijk om weer naar les te mogen he?

Leave a Reply