Persoonlijk

Voor het eerst

Wanneer heb je voor de laatste keer iets voor het eerst gedaan? Hoe ouder ik wordt, hoe minder ik met deze vraag bezig ben. Dat zal beslist te maken hebben met het ouder worden, want hoewel ik nog lang niet klaar ben met mijn leven, merk ik ook dat veel eerste keren zich vooral in het begin van je leven afspelen.

Van de aller-, allereerste dingen die je voor het eerst doet, heb je niet veel weet natuurlijk. Ik bedoel, je wordt geboren en je haalt voor de eerste keer echt adem. Gelukkig hoef je daar niet echt bij na te denken, dat gebeurt (meestal dan toch) vanzelf. Dan volgen alle eerste keren zich in rap tempo op. Eerste fruithapje (geliefd fotomoment voor de nieuwe ouders), eerste keer groenten eten, omrollen, uit logeren gaan, kruipen, lopen, naar school gaan… Ook dan zijn er nog genoeg eerste keren te ontdekken. De eerste keer dat je uit logeren gaat bij opa en/of oma, of (nog spannender) bij een klasgenootje. Pyjama party!

Ik herinner me nog hoe spannend het was om de kleuterschool af te sluiten door een nachtje uit logeren te gaan (gelukkig met één of twee andere vriendinnetjes) bij de kleuterjuf thuis. In haar lelijke Eendje mochten we met haar mee naar haar huis in (volgens mij) Den Haag. Want ergens herinner ik me nog de trambaan voor haar huis… Tegenwoordig moet zoiets in honderdvoud ingediend worden en zal het waarschijnlijk ook niet meer getolereerd worden, maar in de begintijd van de jaren ’70, was dit hét eindspektakel van de kleuterschool, waar iedere kleuter naar uitkeek. Na de logeerpartij ging je immers naar de basisschool en was je vanaf dat moment heeeel groot!

Ook na de kleuterschool kwam je om in allerlei eerste keren. Eerste keer naar een sportvereniging, misschien muziekles, op vakantie, middelbare school, de eerste zoen, de eerste keer sex. Op kamers gaan, studeren, samenwonen, trouwen, je eerste echte baan en dan dat eerste huis kopen. Een eerste zwangerschap, je eerste kind…

Mijn leven heeft uit zoveel eerste keren bestaan, dat ik soms niet meer weet of er nog wel wat overschiet om te ontdekken. Uit te vinden. En toch, ook dit jaar staat weer in het teken van eerste keren.

2022 gaat een bijzonder jaar worden. Voor de eerste keer worden we écht opa & oma! Wat heerlijk dat we al een paar jaar hebben mogen oefenen met onze bonuskleindochters, maar nu komt er dan ook een heus, echt kleinkind aan. Kind van mijn kind. Geboren uit mij, en nu gaat ze zelf een kind krijgen. Hoe bijzonder is dat?

En omdat de oma in spé zin had om nog meer grenzen te verleggen, komt er binnenkort nóg een eerste keer bij. Voor het eerst ga ik alleen een paar dagen weg. Wandelen, lezen, schrijven, fotograferen. In mijn uppie. Helemaal alleen. Voor het eerst… Ik kijk er enorm naar uit, maar eerlijk is eerlijk, een beetje spannend vind ik het stiekem ook wel.

Maar zoals mijn motto altijd is: komt goed! Ook deze (eerste) keer… 🤍

You Might Also Like...

11 Comments

 • Reply
  schrijfsels
  20 februari 2022 at 5:01 pm

  Hé, da’s leuk, voor de eerste keer oma worden. Proficiat!

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2022 at 9:11 am

   Dank je wel! Groot cadeau, zo’n klein kind… 🤍✨

 • Reply
  Helena
  20 februari 2022 at 5:12 pm

  Mijn lieve moedertje zei altijd: ‘Het meeste komt altijd goed…. en anders maar niet’
  En ach, lieve Gwennie, ook dan komt het goed, wedden 🙂 xx

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2022 at 9:12 am

   Zo sta ik er ook wel in eigenlijk… 😊

 • Reply
  Colin
  20 februari 2022 at 9:27 pm

  Hoe bijzonder om oma te mogen worden, gefeliciteerd! Ik vermaak me meer dan prima als ik alleen ben, heerlijk vind ik het dat man geen 9-tot-5 baan heeft. Hoewel ik het ook héél fijn vind als hij er wel is. Vorige week was ik nog in mijn eentje in een hotel in Zuid-Limburg, maar overdag met collega’s aan het werk, dat is toch niet helemaal een paar dagen alleen zijn. Een ommetje, een stukje run-walk-runnen of zelfs een rondje door het hondenbos over over de grote boslanen (uiteraard wel met hond dan *grinnik*), dat lukt me nog wel maar een wandelroute in mijn eentje lopen op afgelegen stukken, dat triggert teveel en durf ik dan weer niet Dus hoe stoer dat jij er in je eentje op uit gaat trekken! Blijf je in Nederland of ga je de grens over? Geniet van het plannen maken, want alleen dat al is leuk 🙂

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2022 at 9:14 am

   Ik vertrek ook naar het uiterste puntje van Zuid Nederland… 10 stappen bij de Belgische grens vandaan. Bij wijze van spreken… Alleen wandelen doe ik wel vaker. Ik heb zelfs ooit een keer alleen een bergwandeling gemaakt. Naar een hut. Erg spannend, maar wat was ik trots op mezelf! Die boost heeft nog lang in me doorgesudderd….

 • Reply
  Maria
  21 februari 2022 at 8:03 am

  Wat leuk dat je een kleinkind krijgt. Wat schrijf je dat mooi kind van mijn kind. Dat lijkt mij ook zo bijzonder om mee te maken.
  Verder dacht ik tijdens het lezen aan mijn eerste keren. Mijn eerste keer alleen op vakantie was heerlijk en dst wens ik jou ook toe. Gaat vast fijn zijn! Wanneer ga je en waarheen?

  • Reply
   Gwennie
   21 februari 2022 at 9:16 am

   Ik verheug me ook echt op mijn nieuwe rol. Oma… Jeetje… 🤍 Ik ga over twee weken weg. Naar het zuiden van Nederland. Heerlijk heuvellandschap… Schrijfspullen mee, fototoestel mee, wandelschoenen mee… ik verheug me echt!

 • Reply
  Mrs. T.
  21 februari 2022 at 7:48 pm

  Ook hier: van harte van harte! Klein geluk on the way! Hoe mooi s dat wel niet.

  En verder ben ik inmiddels al twee keer in mijn uppie eropuit getrokken. Is heerlijk!

  • Reply
   Gwennie
   22 februari 2022 at 8:13 am

   Dank! En toch benieuwd… hoe lang ben je weggeweest? En waar naar toe? In een huisje of…? #helemaalnietnieuwsgierig 😊

 • Reply
  Sandra
  7 maart 2022 at 5:59 pm

  Wat leuk dat je oma wordt. Het is zo bijzonder om je kind ineens zelf met een kind te zien, in de rol van ouder. En verder succes met wandelen, ik vind dat wel stoer van jou.

Leave a Reply