Lifestyle Natuurlijk Persoonlijk Uncategorized

Alomvattend, oftewel holistisch

Voor mij is het altijd heel duidelijk geweest dat het één het ander niet uitsluit. Sterker, ik geloof er heilig in dat twee uitersten elkaar kunnen versterken. Mits ze elkaar maar respecteren.
Zoiets als yin en yang. Zwart en wit.
Je weet pas hoe zwart iets is als je het wit ernaast ziet. Of erin. Want ja, ik geloof er ook heilig in dat er buiten het donkerste zwart en helderste wit een ongelooflijk gebied van grijs zit. Meer grijs dan dat er perfect zwart of wit is, denk ik vaak.

En dat maakt dat ik een diep vertrouwen heb ik andere geneeswijzen. Naast die van waar we hier in Nederland vooral mee worden groot gebracht. Ik ga dus al jaren naar een acupuncturist. Naast mijn bezoekjes aan mijn reguliere huisarts.

Ik vind het bijzonder om te merken dat mijn acupuncturist het de normaalste zaak van de wereld vind dat ik ook bij tijd en wijlen mijn huisarts raadpleeg. Sterker, als ik al eens een blaasontsteking heb, dan is zij misschien wel de eerste die mij adviseert om die ene penicillinekuur te gaan halen om vervolgens rechtstreeks bij haar op de bank te gaan liggen zodat zij naaldjes kan zetten om de penicillinekuur te helpen. De energiebanen vrij te maken en weer te laten stromen.
Door haar kan ik überhaupt die penicilline slikken, want in principe ben ik zo allergisch als ik weet niet wat voor antibiotica, maar soms heb ik het ook gewoon nodig. Na haar behandeling krijg ik mooie adviezen mee om mijn lichaam te ondersteunen in de kuur. Zuurkool eten, cranberry’s slikken en veel water drinken, met op de nuchtere maag een uitgeperste citroen erdoorheen.

Een echte win-win-situatie.

Mijn huisarts daarentegen vind het prima dat ik naar de acupuncturist ga, maar aan alles merk ik dat ze haar best doet om neutraal te blijven. Ze is geen tegen-, maar zeker ook geen voorstander. En doorverwijzen of aanraden zal het laatste zijn wat ze zal doen. Ik kan er ook niet echt met haar over praten en dus zwijg ik erover. Ze weet wel dat ik ga, maar zal er nooit om vragen.

Eigenlijk vind ik dat wel jammer. Want hoe fijn ik haar doortastende manier van aanpakken ook vind, hoe zorgvuldig ze alles checkt, meet en afweegt in haar conclusies, ik ben en blijf ervan overtuigd dat de kracht vaak zit in de combinatie. Zij meet mijn bloedwaarden, urine, zij kijkt naar de bloeddruk. Mijn acupuncturist voelt mijn pols en bestudeert mijn tong. En het is door de gesprekken met mijn psycholoog, de vinger aan de pols van mijn huisarts, maar zeker ook de Chinese kruiden die ik van mijn acupuncturist heb voorgeschreven dat ik nu durf te zeggen: het gaat steeds beter met mij! Ik voel weer energie in mijn lijf en af en toe dat sprankeltje waardoor ik weet: het gaat helemaal goed komen met mij!

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Marja
  24 april 2019 at 4:11 pm

  Wat heerlijk voor je.

  • Reply
   admin
   25 april 2019 at 7:44 am

   ?

 • Reply
  Sandra
  24 april 2019 at 4:43 pm

  Ik geloof dat ze een goede aanvulling op elkaar zijn de reguliere- en de alternatieve geneeskunde. Ergens jammer dat de meeste reguliere artsen hier niet zo voor open staan, want ik denk dat de combinatie van beide een veel completer beeld van de patiënt geeft. En heerlijk om te lezen hoe het stap voor stap steeds beter met jou gaat.

  • Reply
   admin
   25 april 2019 at 7:44 am

   Ik weet zeker dat ze prima naast elkaar kunnen bestaan! Kijk naar mij ?. Kijk naar ons! ?

 • Reply
  Mrs. T.
  24 april 2019 at 6:52 pm

  Vooral dat allerlaatste is het belangrijkste! Fijn dat het de goede kant opgaat!

  • Reply
   admin
   25 april 2019 at 7:43 am

   Echt heel fijn!!

 • Reply
  Esther
  25 april 2019 at 11:05 am

  Ze kunnen zeker naast elkaar staan! Gelukkig gebeurt dat nu wat vaker. Met name op de oncologie afdelingen begin er een verschuiving in het warse gedrag te komen. Ik als TCM-er kan er over meepraten. Fijn dat je je beter voelt. Je weet wat Lao Zhi zei:
  A journey of a thousand miles begins with a single step.

  • Reply
   admin
   25 april 2019 at 11:58 am

   Ik weet het! En ja, mijn jaren bij Qing Bai helpen me om vast te houden aan dat waar ik in geloof. Net als jij! ?

 • Reply
  Helena
  25 april 2019 at 1:16 pm

  Heerlijk, dat ‘weten’ *knipoog* en dikke knuffel

  • Reply
   admin
   26 april 2019 at 8:27 am

   🙂

 • Reply
  Dorien
  25 april 2019 at 9:44 pm

  Hier in Denemarken is er bij huisartsen vol accept voor acupunctuur en chiropractie. Sommige huisarten beoefenen zelfs gedeeltelijk de kunst van het ene of/en het andere. Het ene sluit namelijk het andere niet uit, maar kan een verlenging ervan zijn.

  • Reply
   admin
   26 april 2019 at 8:26 am

   Zie je wel, we moeten gewoon in Denemarken gaan wonen! ❤️

 • Reply
  Juultje
  26 april 2019 at 4:42 pm

  Wat héérlijk voor je!

  • Reply
   admin
   26 april 2019 at 5:43 pm

   🙂

Leave a Reply