Lifestyle Natuurlijk Persoonlijk

Heal

Afgelopen weekend heb ik de documentaire ‘HEAL’ gezien op Netflix. Een bijzondere documentaire, een inspirerende documentaire, maar vooral ook een documentaire waar je nog lang over blijft nadenken. Tenminste, dat gebeurde mij.

Ik denk dat ik over het algemeen wel bekend sta als iemand die openstaat voor alternatief, anders, natuurlijk en toch ook met twee voeten stevig op de grond. Ik geloof dan ook echt dat er meer is tussen hemel en aarde. De een zet dit geloof om in een vertrouwen in een religie en gaat daarvoor iedere zaterdag of zondag voor naar een samenkomst. Soms in de kerk, soms in een synagoge, soms in een moskee of ander gebedshuis.
De ander kruipt meer bij zichzelf naar binnen en onderzoekt eigen geest en gedachten.

Ik begrijp nooit zo goed waarom mensen zo fel (of smalend, lacherig misschien) kunnen reageren als je vertelt dat je gelooft in de kracht van natuurlijke producten. Of dat je aan meditatie doet of yoga. Ik bedoel, de een gaat naar de kerk en knielt daar neer om te bidden, de ander zoekt een matje op en probeert in stilte naar zichzelf te luisteren. Voor mij is er niet zoveel verschil.

Goed. De documentaire ‘HEAL‘ dus.

In deze docu wordt het zelfgenezend vermogen van ons lichaam onder de loep genomen. Je kunt daar sceptisch over zijn, maar als je een tijdje zit te luisteren voel je toch stiekem iets kriebelen vanbinnen.
Want wat nu als je inderdaad lekkerder in je vel gaat zitten door gewoon wat positiever over jezelf te gaan denken? Of als je jezelf iedere dag gezond probeert voor te stellen?

Het is misschien grappig dat dit toevallig al iets is wat ik de afgelopen weken probeer te doen. Ik zal het beslist ergens gelezen hebben, maar sinds een paar weken schrijf ik iedere ochtend een vijftal dingen in mijn dagboek op waar ik blij van word. Waar ik ook dankbaar voor ben. Dit kan echt alle kanten opgaan. Van de zon die eindelijk weer schijnt en warmer aanvoelt, tot de madeliefjes die plotseling in mijn grasveld opduiken in mijn tuin. Altijd al willen hebben en dit jaar zitten ze in mijn gras! Ook probeer ik me ‘s-avonds voor het slapen alle mooie momenten van de dag te herinneren. De gezelligheid van de kinderen die langs zijn gekomen tot de glimlach van een oude man onderweg naar de winkel.
Het kan aan mij liggen, maar het is net of ik hierdoor blijer in slaap val en uitgeruster wakker word. Dat laatste zal beslist ook komen doordat ik beter lijk te slapen door al die leuke dingen waar ik aan probeer te denken (of te bedanken).

Natuurlijk is het niet zo dat ik denk dat reguliere gezondheidszorg niet goed is. Ik kan dat helemaal niet! Ik heb totaal geen idee waar we hadden gestaan als onze middelste een paar jaar geleden niet door de reguliere gezondheidszorg was opgenomen en geholpen!
Nee, ik geloof echter wel dat deze twee dingen naast elkaar mogen bestaan en elkaar ook kunnen versterken! Het is precies zoals een van de geïnterviewden uitlegt: ‘… als ik een zwaar ongeluk krijg, breng me dan alsjeblieft niet naar een natuurlijk genezer of acupuncturist. Ook niet naar een chiropractor! Alsjeblieft, breng me naar een goede chirurg, die me weer op de been helpt. Maar als ik eczeem heb of veel last van maagzuur heb, laat me dan vrij om op zoek naar alternatieve geneeswijzen te gaan. Grote kans dat ik met minder chemicaliën toch kan herstellen.’

Ik heb genoten van deze documentaire. En ja, ik sta er misschien nét wat meer voor open dan een ander. Maar ik ben dan ook écht van gedachten dat er meer kracht in onszelf zit dan we vermoeden.
Wat denk jij?

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Dorien
  15 april 2019 at 2:46 pm

  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. De kracht om “beter” te worden of je “beter” te voelen komt van binnen uit. En als je echt gelooft dat meditatie, yoga, een gebedje of wat dan ook helpt, dan helpt het ook! Ik ken de serie niet; ik zal eens gaan surfen; misschien vind ik hem wel.

  • Reply
   admin
   15 april 2019 at 3:25 pm

   Hij staat in ieder geval op Netflix… voor de rest weet ik het eigenlijk niet!

 • Reply
  Marja
  15 april 2019 at 3:20 pm

  Ik geloof zeker dat het een mogelijkheid is. Je moet dan wel positief zijn ingesteld en niet in een depressie zitten.

  • Reply
   admin
   15 april 2019 at 3:24 pm

   Vanuit een depressie is het inderdaad wel heel lastig om positief te blijven…

 • Reply
  Sandra
  15 april 2019 at 6:13 pm

  Ik denk dat je helemaal gelijk hebt. En ik geloof ook echt dat hoe je in het leven staat, zijn weerslag heeft op niet alleen je mentale maar ook fysieke gezondheid. En ook ik verwerp de reguliere geneeskunde absoluut niet.

  • Reply
   admin
   16 april 2019 at 8:36 am

   In China weten ze het allang! Acupunctuur en reguliere geneeswijze kunnen elkaar alleen maar aanvullen…. 😉

 • Reply
  Leni.
  15 april 2019 at 7:01 pm

  Ik geloof daarin We hebben een Antroposofische huisarts Die kijkt
  ook naar de totale mens Heel belangrijk is dat .

  • Reply
   admin
   16 april 2019 at 8:36 am

   Ik kan het alleen maar met je eens zijn! Maar dat wist je al…. 😉

 • Reply
  Mrs. T.
  15 april 2019 at 9:02 pm

  Dat denk ik zeker.
  En verder denk ik vooral dat mensen moeten doen wat voor henzelf goed voelt (mits het anderen niet schaadt uiteraard). 😉

  • Reply
   admin
   16 april 2019 at 8:35 am

   Dat laatste is inderdaad wel een ‘voorwaarde’! ?

 • Reply
  Helena
  16 april 2019 at 8:59 am

  Het is mooi als het naast elkaar kan bestaan, want ons zelfhelend vermogen bestaat zeker. En zelfs iemand met een depressie of depressieve gevoelens kan besluiten om -al is het maar- 1 ding per dag op te schrijven waar je weet bijv. dat je er vroeger blij van werd, want tenslotte wordt niemand depressief geboren…. De volhouder wint … kijk maar naar mij 🙂

  • Reply
   admin
   17 april 2019 at 7:11 am

   En naar mij…. ? #zondermedicatie

 • Reply
  Morgaine
  24 mei 2019 at 9:09 am

  Ik weet gewoon dat het zo is, en als je het langere tijd doet overigens, zoals ik het al jaren doe, dankbaar zijn, opschrijven, danken, met steen, dankzij de Magic ook allang… is dat je het echt moet blijven doen! Op dit moment zit ik even in een fysieke dip, lijken nieuwe symptomen, mij te overvallen, maar is dat omdat ik verder kom? Of omdat ik gestopt ben met roken, want dat laatste, alles wat ze beloven, je beter voelen etc, energieker, mooiere huid, bullshit! 😉

  X

  • Reply
   Gwennie
   25 mei 2019 at 4:45 pm

   Hahaha, volhouden hoor! #stoppenmetroken Wij zijn – even denken…. – alweer 15 jaar geleden gestopt en het heeft echt zin!! Veel water drinken, eventueel molkosan toevoegen, en… je huid gaat zienderogen vooruit!! Xx

Leave a Reply