Lifestyle Persoonlijk

Groot onderhoud

Met mijn verjaardag in aantocht heb ik besloten om nu eens een keer niet vluchtig en ondoordacht mijn volgende levensjaar in te snellen, maar om eerst eens rustig terug te kijken op het afgelopen jaar. Net zoiets als met oudjaarsavond dus. Maar nu neem ik gewoon enkele dagen de tijd. Waarom niet, tenslotte?

Het gekke is dat ik steeds mee begin in te zien wat er nu eigenlijk gebeurd is, deze afgelopen maanden. Ik begin te begrijpen dat mijn lijf toe was aan een groot onderhoud, een mega APK zo je wilt. Echt, ik geloof dat ik mijn auto nog beter onderhoud dan mijn lichaam en ik durf best te beweren dat ik niet zo’n autofanaat ben. Ondanks dat weet ik echter wel dat het slim is om af en toe de olie in mijn auto te verversen of in ieder geval aan te vullen. Net als de ruitenwisservloeistof. Ik weet zelfs – en dat doe ik ook – dat ik na zoveel kilometer mijn auto weg moet brengen naar de garage voor een klein en soms een groot onderhoud. Ik heb ook totaal geen idee waarom ik dan niet naar mezelf gekeken heb met dit soort onderhoudjes. 

Natuurlijk ga ik weleens naar een Thermen, mezelf lekker verwennen door even niets te doen. Vakantie, weekendjes weg, ik plan ze allemaal in. Maar tijdens deze ‘oplaadsessies’ neem ik altijd mijn gedachten mee. Mijn spanningen, mijn stress. Ergens in mijn systeem zit een ‘bug’, waardoor de reset nét niet helemaal lukt.

Toen ik in november gruis plaste was ik verontwaardigd dat dit niet als niersteentjes werd gezien. Ik wilde er een verklaring aan hangen, een plakkertje op plakken en was boos dat artsen daar niet aan mee wilden werken. Nu denk ik: misschien waren mijn nieren wel in de onderhoudstand gegaan en gooide ze alle afval eruit dat ik in de loop van jaren had opgespaard. Ik ben te lang overkookt geweest en dat heeft ketelsteen veroorzaakt. Net als mijn fluitketel thuis. En ja, je raadt het al, die onderhoud ik ook beter dan mijn nieren. Eens in de zoveel tijd ontdoe ik mijn fluitketel van kalkaanslag. Ik vergat dit alleen ook met mijn nieren te doen…

Dat mijn longen en slijmvliezen vanaf december al alle moeite doen om zich te ontdoen van grote brokken die nauwelijks op te hoesten zijn, heb ik alleen maar als lastig en vervelend (vermoeiend) ervaren. Nu denk ik: ook daar zal de nodige rotzooi uit gemoeten zijn. Wat goed eigenlijk dat mijn lichaam ze slim is om dit te doen!

Dat mijn galblaas en lever overuren draaiden begreep ik al snel door de grote aanvallen van overtollig maagzuur. Na wekenlang maagzuurremmers te hebben geslikt ben ik het eens anders aan gaan pakken door mijn eetpatroon aan te passen en net wat meer te gaan mediteren en yoga-oefeningen te gaan doen. 

Eureka! Dat hielp.

En dan mijn hart. Mijn mooie, lieve hart. Het heeft me al die tijd op de benen gehouden. Soms moest ze iets harder werken en dan voelde ik de extra hartkloppingen, maar zodra ik weer rust nam zakte ook dat vervelende gevoel weg.

Nu mijn lijf weer tot rust komt, wordt het tijd om met dat andere stukje van mezelf aan de slag te gaan. Mijn ‘ik’. Want in al deze onrust zou ik bijna vergeten wie ik nu eigenlijk ben. Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn carrosserie – ook wel lichaam geheten – help om gezond te blijven als ik dit onderhoud uitbreid naar mijn printplaatjes in mijn hoofd. Even checken of er niet te veel stof en vuil op is gaan zitten in de afgelopen jaren.

Vrijdag ben ik jarig. Vrijdag begint mijn nieuwe levensjaar.

Ik heb er zowaar zin in!

You Might Also Like...

22 Comments

 • Reply
  Marja
  9 april 2019 at 9:58 am

  Alvast een heel dikke proficiat! Goed bezig dame.

  • Reply
   admin
   9 april 2019 at 10:27 am

   Dank je wel! ?

 • Reply
  schrijfsels
  9 april 2019 at 3:54 pm

  Ook van mij alvast een dikke proficiat! En blijf goed op jezelf letten ?

  • Reply
   admin
   10 april 2019 at 7:36 am

   Dank je wel!! ?

 • Reply
  Mrs. T.
  9 april 2019 at 6:18 pm

  De lijntjes tussen hoofd en lijf zijn kort en hebben aandacht en liefde nodig. Komt goed. En dat nieuwe levensjaar zal ongetwijfeld met de nodige hobbels komen, maar ook met heel veel mooie momenten.

  • Reply
   admin
   10 april 2019 at 7:35 am

   Weet ik zeker! #hobbels Maar ik ga vooral focussen op de mooie toppen die komen gaan, denk ik ?

 • Reply
  Dorien
  9 april 2019 at 10:11 pm

  Denk eraan dat je een nieuw kaartje/afspraak moet maken voor je volgende “grote beurt”?!
  Zo gek nog niet.
  Succes, beterschap en “tusind gode ønsker” = duizend goede wensen.

  • Reply
   admin
   10 april 2019 at 7:34 am

   Ja, ik denk dat ik die ‘grote onderhoudsbeurten’ maar eens in mijn agenda ga zetten…. ?

 • Reply
  Maria
  10 april 2019 at 7:41 am

  Wat een wijs lijf hebben wij hè, dat het ons laat weten dat we goed voor onszelf moeten zorgen? We moeten er alleen naar kunnen en willen luisteren, en dat is niet gemakkelijk.

  Ik wens jou een hele fijne verjaardag en een heel goed nieuw jaar toe!

  • Reply
   admin
   10 april 2019 at 8:00 am

   Een heel wijs lijf hebben we! Nu nog luisteren inderdaad…. Dank je wel voor je felicitaties!!

 • Reply
  Juultje
  10 april 2019 at 8:36 am

  Ik zou zeggen: leg het printplaatje ook in je hart want je hoofd kan nog wel eens kronkels maken om het kloppend te krijgen. En waar anders dan in dat mooie grote hart van je kan het veilig zijn? Mooi trouwens om te lezen hoe je hele lijf bezig is met de grote schoonmaak, burn-out is hard werken!

  • Reply
   admin
   10 april 2019 at 9:19 am

   Dat is een goed idee! Wel zorgen dat die twee printplaatjes verbonden blijven misschien…. 😉

 • Reply
  Sandra
  11 april 2019 at 6:34 pm

  Ik wens je alvast een mooi nieuw levensjaar! ?

  • Reply
   admin
   12 april 2019 at 1:50 pm

   Dank je wel! Mooie start geworden vandaag ?

 • Reply
  Helena
  12 april 2019 at 7:43 am

  Zo te lezen wordt er behoorlijk wat achterstallig onderhoud gerepareerd, heb het stuur van je leven weer in je handen genomen en bepaal je daarmee je zelf de richting weer :-). Goed bezig dame 🙂 xx

  • Reply
   admin
   12 april 2019 at 1:50 pm

   Je zegt het goed…. achterstallig onderhoud! Maar het gaat best goed, al zeg ik het zelf!

 • Reply
  Soof
  12 april 2019 at 4:50 pm

  Lieve Gwennie, wat een mooi blog en hoe logisch eigenlijk dat een lichaam zich wil reinigen!
  Ik wens je een hele fijne verjaardag en een prachtig nieuw jaar wat voor je ligt. X

  • Reply
   admin
   13 april 2019 at 5:18 pm

   Lief! Dank je wel 🙂

 • Reply
  Aukje
  14 april 2019 at 3:00 pm

  Dan was je afgelopen vrijdag dus jarig.
  Nog van harte lieve Gwennie!!
  xxx

  • Reply
   admin
   15 april 2019 at 12:10 pm

   Dank je wel! Dat klopt, afgelopen vrijdag was ik jarig… 😉

 • Reply
  Dorothé
  18 april 2019 at 8:46 pm

  Ach Gwennie, hopeloos achter de feiten hol ik aan maar je alle goeds toe wensen is niet echt gebonden aan tijd, ofschoon het met je verjaardag wel extra fijn is. Alsnog van harte gefeliciteerd.

  • Reply
   admin
   20 april 2019 at 9:34 am

   Hahaha, dank je wel! Maar jij had wel andere running-things aan je hoofd vorige week. Dus… al goed! 😉

Leave a Reply