Lekker!

Melkplant

Als ik koffiedrink, dan is dat over het algemeen een cappuccino. Niet meer dan twee kopjes per dag, want dan schakel ik over naar thee en water. Dit wil overigens niet zeggen dat ik geen koffieliefhebber ben. Integendeel! Ik lust erg graag koffie, maar ik merk ook dat ik ontzettend hyper word als ik meer dan twee kopjes per dag drink. En dan heb ik het nog maar niet over de slapeloze nachten die geheid volgen als ik na het avondeten tóch nog voor een kopje koffie val. Zelfs als dit cafeïnevrije koffie is! Op de een of andere manier merkt mijn lijf niet echt op dat ik op een slaapkoffie ben overgestapt.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat ik op dit moment iets meer koffie drink nu ik thuis ben. Hij smaakt gewoon vele malen beter dan de drab op mijn werk. En – niet geheel onbelangrijk – thuis kan ik die cappuccino maken, wat toch echt zovele malen lekkerder is dan dat goedje dat uit de koffieautomaat op het werk drupt als ik op de knop ‘cappuccino’ klik. Ik vraag me soms weleens af wat een doorsnee Italiaan zou doen met die kop van mijn werk…

Nu maak ik die cappuccino eigenlijk altijd met volle melk. Schuimt beter, is nét wat lobbiger dan de halfvolle variant of – erger – de magere. 
Met alle nieuwe rages van tegenwoordig kan je ook je koffie versieren met melk dat eigenlijk geen melk is. Als je het op de keper beschouwt. 
Nu dacht ik vroeger als stadsmeisje dat elke koe melk gaf, dat leerde ik tenminste op school. Pas veel later begreep ik dat een koe eerst gekalfd moest hebben, wilde je aan je melk komen. Ik zal beslist geslapen hebben tijdens deze biologieles in groep vier, maar ik herinner me mijn verbazing toen ik besefte dat kalfjes nodig zijn voor onze melk.

Hoe fijn is het dan dat je met de plantaardige melk niet eerst jonkies gekregen moet hebben. Tenzij ik natuurlijk weer iets gemist heb. Daar ga ik echter niet van uit.

Ik besloot dus om die plantaardige melk eens te proberen. Allereerst was de havermelk aan de beurt. Ik ben gek op havermout, dus havermelk zou prima moeten zijn. 
Ik moet je eerlijk bekennen dat het beslist niet vies was. Ik moest wel een beetje wennen. Het smaakt wat rokerig misschien. Het maakte de smaak van de koffie iets bitterder. Daar moet je van houden natuurlijk.
Mijn lief – de beroerdste niet – waagde zich aan een cappuccino met kokosmelk. Die werd na één enkele slok door de gootsteen gespoeld. Geen goed idee dus.
Na wat aarzeling besloot ik de soja-variant te proberen. Nog wat argwanend over de smaak (een vriendin van mij moest vroeger voor haar dochter sojamelk kopen in verband met een allergie en ik herinnerde me alleen de geur van toen al! Brrr…) schuimde ik de sojamelk op. Grote verrassing! Nog niet vaak heb ik zo’n lobbige melk op mijn koffie geschonken. De eerste slok deed me de ogen sluiten. Het was heerlijk.
Meer dan heerlijk zelfs! Zo heerlijk dat ik om ben. 
Voor mij eventjes geen koetjesmelk op mijn koffie. Ik stap over op de melkplant.
YummmmYou Might Also Like...

16 Comments

 • Reply
  Janny
  12 maart 2019 at 4:14 pm

  Ik gebruik liever geen soja. Schijnt niet echt gezond te zijn. Maar ik neem voor mijn havermout in de ochtend amandelmelk. Vaak zelf gemaakt. Ik drink niet vaak cappuccino, maar eens in de zoveel tijd en dan neem ik wel koemelk.

  • Reply
   admin
   13 maart 2019 at 8:47 am

   Voor mijn havermout neem ik altijd kokosmelk. Ook ontzettend lekker!!

 • Reply
  Marja
  12 maart 2019 at 5:35 pm

  Super. Mijn veganistische dochter zou trots op je zijn.

  • Reply
   admin
   13 maart 2019 at 8:47 am

   ?

 • Reply
  Mrs. T.
  12 maart 2019 at 7:11 pm

  Heerlijk lijkt me. Ik drink best wat kopjes koffie per dag. Niet zo vaak cappuccino. Dat bewaar ik voor ‘speciale gelegenheden’ zeg maar. 😉

  • Reply
   admin
   13 maart 2019 at 8:47 am

   Haha, dat deed ik eerst ook. Cappuccino voor de speciale momenten. Totdat ik dacht: maar eigenlijk is het hele leven een speciaal moment… dus… ?

 • Reply
  Geert
  12 maart 2019 at 10:35 pm

  Ook op je werk kan je een heerlijke capuccino drinken, en dat kan ook met soja-melk… Uit die automaten haal ik alleen water, verder laat ik ‘m links liggen, net als die Italiaan zou doen, denk ik. ?

  • Reply
   admin
   13 maart 2019 at 8:46 am

   Ik heb de weg naar het restaurant inderdaad gevonden! En ja, ook daar is heerlijke soja-cappuccino te krijgen… #luxe De automaat maar links laten liggen, he? ? Behalve voor het water!

 • Reply
  Sandra
  13 maart 2019 at 8:47 am

  Ook ik drink mijn koffie het liefst met opgeschuimde sojamelk. Maar in mijn mok ‘sochtends gaan vanwege de tijd gewoon een paar scheppen melkpoeder.

  • Reply
   admin
   13 maart 2019 at 8:50 am

   Da’s grappig! Laatst dronk ik ergens koffie met een zakje melkpoeder erin en ik kreeg ineens een flashback naar vakantie’s van vroeger! Koffie langs de snelweg met (voor de makkelijkheid) melkpoeder erin! Heerlijk gevoel!!

 • Reply
  schrijfsels
  13 maart 2019 at 11:16 am

  Ik kan dag en nacht koffie drinken zonder problemen met inslapen. Geen zwarte koffie of koffie met koffiemelk maar koffie verkeerd met magere melk. Lekker. Plantaardige melk, dat heb ik nog niet geprobeerd

  • Reply
   admin
   13 maart 2019 at 5:48 pm

   Wat moet dat heerlijk zijn om gewoon de hele dag koffie te kunnen drinken….

 • Reply
  Dorien
  13 maart 2019 at 6:02 pm

  Sojamelk vind ik best lekker, maar meestal doe ik het met gewone magere melk. En koffie? Die houd t mij nou nooit wakker!

  • Reply
   admin
   13 maart 2019 at 7:59 pm

   Wat is dat toch heerlijk als je gewoon koffie kunt drinken zonder dat je ‘s-nachts met wijdopen ogen naar het plafond ligt te staren!! ?

 • Reply
  Helena
  14 maart 2019 at 8:56 am

  Het liefste dubbele espresso met in het weekend cappuccino, met… gewone melk. Ik wil wel… mijn lief niet, die verschiet van kleur als ik amandel-soya en/of kokosmelk in de koelkast zet haha

  • Reply
   admin
   14 maart 2019 at 3:43 pm

   Hahaha, mijn lief haalt ook iedere keer zijn wenkbrauwen erg hoog op, maar geniet ondertussen nu wel van de soja-cappuccino! ?

Leave a Reply