Al jaren ben ik groot fan van Ayurveda. Geen mens is namelijk hetzelfde, dus waarom zouden we denken (vinden) dat we bij klachten wel allemaal dezelfde behandeling moeten hebben? De eerste keer dat ik me dit realiseerde was het alsof iemand een stroomstoot door mijn ruggengraat liet sidderen. Natúúrlijk zijn we niet allemaal hetzelfde! Hoe komen we er dan bij dat we wel allemaal dezelfde manier van behandeling nodig hebben, als we iets mankeren. Ergens klonk het me zo ontzettend logisch in de oren, dat ik het bijna gek vond dat ik daar niet eerder aan gedacht had.
Toen ik vervolgens ook nog een opleiding ging volgen in Traditionele Chinese Geneeswijze viel het kwartje helemaal. Hoe mooi is het om te kijken/onderzoeken waar een klacht nu écht vandaan komt in plaats van de symptomen maar te verdoven met allerlei medicatie om dan tevreden te zeggen: ‘Gelukkig, mijn hoofdpijn is over!’ Beter is natuurlijk om te kijken waar die hoofdpijn vandaan komt. En echt, in het westen kijken we daarvoor ook naar verschillende opties. Zijn mijn ogen nog wel goed? Tuur ik niet teveel? Heb ik misschien een bril nodig? Of zitten mijn nek en schouders vast omdat ik stress heb? Moet ik misschien naar een fysiotherapeut? Of, ik slaap zo slecht. Misschien ligt het daar aan?
Chinezen gaan gewoon nog een stapje verder. Zij kijken naar de werking van de organen onderling en mogelijke blokkades in de diverse energiestromen in ons lijf. Zijn die met het blote oog waar te nemen? Nee, natuurlijk niet. Maar dat zijn de vele neuronen en vitaminen, hormonen etc… in ons lijf ook niet. Ondertussen zijn ze er wel.
Nu komt Ayurveda oorspronkelijk uit het Indiase subcontinent, maar ook deze stroming gaat uit van de samenwerking tussen lichaam en geest, van iedereen specifiek. Niet de grote hoop, maar je eigen zelf. Je eigen ik.
Het mooie van Ayurveda vind ik bovendien dat je heel makkelijk zelf kunt beginnen met de toepassing ervan. Gewoon thuis. Bijvoorbeeld met het aanpassen van je eetgewoonten. Ook kruiden kunnen helpen bij diverse klachten, afhankelijk van je type. Kapha, Pitta of Vata, ze zijn typerend voor de groepen waar Ayurveda de mens in grote lijnen verdeeld. Als je weet welk type je bent, kun je vaak snel wat aanpassingen maken in je leef- en eetgewoonten, met grote (positieve) gevolgen.
Ik heb pas twee massageolies gekocht, aangepast op mijn type. Het grappige daarvan vond ik dat ik de olie die het beste bij mij past (ik ben een Vatatype) niet eens zo lekker vond ruiken. Sterker, mijn neus rimpelde zich in een reflex op naar ‘Poeh hé, dát ruikt!’. Toch masseerde ik mijn lijf hiermee in en rook (op advies) de geur diep in. Een paar minuten later geurde mijn huid ineens anders. Vele malen lekkerder. Zo lekker zelfs, dat ook mijn lief aan mijn arm snuffelde en vond dat ik zo lekker rook.
Voor mij een nieuw ‘bewijs’ hoe krachtig Ayurveda is. Als het bij je past, vult het je lichaam vanzelf aan. En zeg nou zelf, hoe mooi is dat?
2 Comments
Helena
30 juni 2019 at 9:39 amPrachtig…zal zo ok eens checken welk type ik ben 🙂
Gwennie
2 juli 2019 at 3:49 pmIk ben benieuwd! 😉
Meestal zijn er twee types die wel bij je horen, waarvan er een net iets meer van toepassing is. Ikzelf ben een Vata/Pitta mens. De laatste jaren meer Pitta… 😉