Natuurlijk

Neti-pot

Na een week ellendig van bank naar bed – én weer terug – gekropen, knapte ik zowaar op. Gek dat ik altijd twijfel of ik me ooit weer beter ga voelen als ik zo ellendig ben. Maar het lichaam is een ingenieus systeem, dat zich in dit soort situaties eigenlijk altijd wel weer herstelt.

Ik ging dus weer aan het werk en het enige dat me bleef plagen was een onbedaarlijke, droge hoest. Ik denk dat ik menig collega tot wanhoop heb gedreven met mijn gebulder, maar ik voelde me goed, dus noodzaak om thuis te blijven zitten had ik niet echt. En ik bleef heel gek nasaal klinken. Vreemd, want verkouden (met alle verschijnselen van niezen, snot, snuiten en dergelijke) was ik eigenlijk niet.

Wel voelde ik een zware druk in alle holten van mijn gezicht. Kaak, wangen, voorhoofd, eigenlijk alles voelde zwaar. Maar ik kon gewoon ademhalen, sliep prima zonder verstopte neus, dus het zou vanzelf wel over gaan, als het hoesten ook tot een eind kwam. Dacht ik. Nam ik eigenlijk simpelweg aan.

Niks van dit alles gebeurde en dus werd de apotheker ingeschakeld die me al snel wat tabletjes aanraadde om de prikkelhoest te temperen.
Zo gezegd, zo gedaan.

Toen zat ik nog met die volle holten. Zo vol, dat ik simpelweg ook steeds minder ging horen. Het is te makkelijk om het alleen maar op de oorontsteking af te wimpelen die ik een paar weken geleden had. Het voelde gewoon niet goed daarboven. Vol, geïrriteerd en erg aanwezig. Constant probeerde ik mijn oren te klaren als een duiker die van diep onder water vandaan komt. Zonder resultaat.

Afgelopen vrijdag zat ik bij de kapper en daar vertelde iemand dat zij dit ook had gehad en dat ze na twee weken neusspoelingen er ineens vanaf was. Jarenlang hadden haar oren dicht gezeten, jarenlang had ze met overvolle gezichtsholten rondgelopen. En nu, na twee weken spoelen, was het ineens allemaal weg.

Dat wilde ik ook! En zo snel mogelijk. Ik moest er niet aan denken om jarenlang met dichtgeklapte oren rond te lopen. En dus toog ik naar de Nieuwetijdswinkel bij ons in de stad en kocht een neti-pot. Met Himalayazout om te spoelen. Geen gewoon keukenzout, want daar zit teveel jodium in, begreep ik al snel. Twee keer per dag de holten spoelen, zoals aangegeven op de bijsluiter en het zou al snel beter moeten gaan, vertelde de eigenaresse van de winkel.

Drie dagen ben ik nu bezig en tot mijn grote verbazing komt er na iedere spoeling een troep uit mijn neus waar ik totaal geen vermoeden van had dat het in me zat. Ik zal je de details besparen, maar ik weet dat ik voorlopig wel even doorga met dit spoelen. Net zolang tot er niets meer uitkomt. En wie weet, misschien wel langer. In sommige landen is het blijkbaar een onderdeel van het dagelijks ritueel, net als jezelf wassen en tanden poetsen. Ik vind het zo gek nog niet. Wie wil er tenslotte niet een lekker fris hoofd? Van buiten én van binnen!

*tip* deze neusspoelingen blijken ook heilzaam te zijn bij allergieën die op de luchtwegen slaan, zoals hooikoorts en dergelijke. Het is het proberen waard…

You Might Also Like...

23 Comments

 • Reply
  Helena
  18 november 2019 at 10:22 am

  … ik ga toch maar eens op zoek naar een nieuwetijdswinkel bij ons in de buurt… of toch gewoon even naar de apotheek, want daar hebben ze ze ook. Ja, je gelooft het bijna niet, maar ook ik moet aan het spoelen haha…

  • Reply
   Gwennie
   18 november 2019 at 1:15 pm

   Ik hoorde het net van mijn schoonmoeder ook al… zou er toch een gek virus in de lucht zitten? ?

 • Reply
  Morgaine
  18 november 2019 at 10:38 am

  Het lijkt me zo eng… als ik al iets te lang neus spray doe… dan gaat mijn neus zeer doen bijv. te schoon noem ik dat dan, en kan er zelfs hoofdpijn van krijgen, hoe zit het daar dan mee?

  X

  • Reply
   Gwennie
   18 november 2019 at 1:14 pm

   Dit is zoveel beter te doen dan een neusspray! Ik heb ook een hekel aan neussprays, maar door de juiste soort zout te gebruiken irriteert het niet, heb ik het gevoel dat het echt reinigt… ik ben wel enthousiast!

   • Morgaine
    19 november 2019 at 9:46 am

    Liefste ook, ik las hem jouw blog voor, en meteen even op youtube gekeken, en hij wil er eentje, hahahaha

    Hij heeft al jaren last van zijn oren en hoofd, vandaar, en dat in combi met onze naalden accapunctuur en Sujok therapie, komt dat heel goed uit, ik ga van het weekend even in Drachten kijken. 😉

   • Gwennie
    19 november 2019 at 6:54 pm

    Ik ben reuze benieuwd!!

   • Morgaine
    24 november 2019 at 10:32 am

    Morgen even kijken, ben nu in Drachten maar hier is alles nog bijna ouderwets qua winkels en openingstijden, hahaha

    X

   • Gwennie
    26 november 2019 at 7:14 pm

    Ik ben benieuwd!

   • Morgaine
    28 november 2019 at 12:13 pm

    Ik heb hem… zelfs al gedaan, ik weet niet of ik het exact goed doe, het komt er zeker uit, maar daarna loopt mijn neus net zo hard weer vol… en als ik gespoeld heb, lijkt het even goed schoon.. maar goed, dit was dag 1… hahaha ik ga nu ook even spoelen.
    En het loopt hier en daar bijna mijn keel in.. kwam ook al slijm uit?
    X

   • Gwennie
    1 december 2019 at 9:27 am

    Ik ben nu twee weken verder en merk nu pas echt verschil! Dus…. even volhouden dus!!

   • Gwennie
    26 december 2019 at 10:01 am

    Ik heb het de afgelopen paar weken een beetje laten versloffen en ik voel direct dat het weer een beetje dicht gaat zitten! Gek he? Snel weer beginnen dus! ?

 • Reply
  Dorien
  18 november 2019 at 3:53 pm

  Ik leerde het van mijn dochter: oorpijn? neus spoelen (of neusspray gebruiken). Het helpt!

  • Reply
   Gwennie
   18 november 2019 at 5:52 pm

   De neusspray komt voor mijn gevoel niet zo ver in de holten als noodzakelijk is. Bij mij dan, op dit moment. Die neusspoelingen helpen volgens mij wel…

 • Reply
  Mrs. T.
  18 november 2019 at 8:02 pm

  Ik heb hier dus echt nog nooit van gehoord. Ga ‘ns een filmpje bekijken.

  • Reply
   Gwennie
   19 november 2019 at 6:26 am

   Filmpje kijken is een goed idee!

 • Reply
  Dorothé
  19 november 2019 at 7:24 am

  Fijn dat het werkt. Ik heb geleerd te spoelen van de KNO arts na mijn gezichtsoperaties met zoutoplossing die je zelf maakt 7 gram keukenzout op 1 liter kokend water, dan laten afkoelen en opsnuiven vanaf een lepel. Ik kan me voorstellen dat jouw netipot handiger is, maar bij mijn geopereerde neus kon ik niets inbrengen.

  • Reply
   Gwennie
   19 november 2019 at 6:56 pm

   Oeh, opsnuiven vind ik ook wel dapper…

 • Reply
  klaproos
  19 november 2019 at 8:22 am

  ahh ja ik doe dat al jáááren :-0 en dat werkt écht… die holtes verbergen wat hé 🙁

  beterschap juffie, gauw beter worden hoor

  • Reply
   Gwennie
   19 november 2019 at 6:55 pm

   Wat gaaf om te lezen dat het jou zo goed bevalt! Geeft mij alleen maar meer motivatie om door te gaan hiermee 🙂

 • Reply
  nicole
  19 november 2019 at 10:51 am

  Wat bijzonder! Ik had hier nog nooit van gehoord, maar het klinkt als een goede en natuurlijke manier om je hoofd eens goed leeg te spoelen.

  Ik herken trouwens dat gevoel dat het nooit meer goed komt, als je je fysiek niet goed voelt.

  • Reply
   Gwennie
   26 november 2019 at 7:20 pm

   Met het spoelen worden niet alleen de holten, maar ook de gedachten helderder. Het lijkt te helpen dus!

 • Reply
  Morgaine
  28 november 2019 at 12:15 pm

  Psssssst: [contact-form-7 404 “Not Found”] ik denk ik stuur jou even een mailtje 😉

 • Reply
  Erika
  17 december 2019 at 9:47 am

  Wat fijn dat het hielp! Ik zag het toevallig van de week mijn vriendin ook doen. Goed idee!

Leave a Reply