Natuurlijk Reizen

Lekker lang (na)genieten

Voor mij kunnen vakanties niet lang genoeg duren. Die paar weken per jaar die we over de grens doorbrengen lijk ik wel een ander mens te worden. Ontspannener, zorgelozer en met zoveel meer energie dan thuis. Zodra ik in de auto stap en de eerste kilometers erop zitten, gaat mijn lijf in de relaxstand. Alles is weer nieuw, alles is weer spannend en zelfs de broodnodige stops onderweg, langs de snelweg, vind ik een feestje. Lekker koffie drinken met de kortingsbon die je hebt gekregen omdat je van de wc gebruik hebt gemaakt, ik vind het geweldig!

Gedurende de vakantie verander ik in een soort van spons. Ik zuig alle nieuwe dingen op alsof mijn leven ervan afhangt. Ik klets wat af met andere vakantiegangers of de gastheer of -vrouw. Ik wandel iedere ochtend het dorp of de stad in en sta vaak met mijn ogen dicht de geuren op te snuiven die bij dat vakantieadres horen. Brood, koffie, zelfs de natuur ruikt anders dan.

Ik word altijd een beetje verdrietig als we na verloop van tijd de koffers weer moeten pakken. Ik wil niet naar huis, ik wil nog veel langer praten met de vrouw in de koffiebar die jaren heeft rondgetrokken in een campertje door Australië. Ik wil nog veel meer horen over de familie van de ober, die – net als hij – uit voormalig Joegoslavië komen en nu alweer jaren in de bergen van Noord-Italië wonen, waarbij hij zelf zegt dat diezelfde bergen hem benauwen. Nederland, dat is pas een geweldig land! Zegt hij… Alles vlakbij elkaar, goed geregeld, groene weilanden en dan onze Noordzee met die geweldige stranden. Voor hem is ons land een paradijs op aarde. We lachen als ik voorstel om te ruilen; hij de zee, ik de bergen. We begrijpen beiden dat dát niet gaat werken.

En dus loop ik ‘s-avonds nog een rondje door de fruitgaard dat achter ons hotelletje gelegen is. Ik ruik nog een laatste keer aan de vroege rozen die tegen de muur aangroeien, aai de appeltjes in wording en zucht diep. Wat zou ik graag deze berglucht vangen in een potje voor thuis. Zodat ik over een paar maanden, als ik moe ben, even dat potje open kan doen en diep de vakantielucht kan opsnuiven. Gewoon even een middagje dromen over deze vakantie, terwijl buiten de herfststormen om ons huis razen.

Een aantal jaar geleden kocht ik een nieuwe eau de toilette tijdens onze vakantie. Deze zette ik bij thuiskomst weer in de kast. Tot het winter werd. In een opwelling druppelde ik wat op mijn polsen en in één klap was ik weer terug in Frankrijk. Het land waar we dat jaar op vakantie waren geweest. Ik wist direct: dit was dé oplossing! Geuren brengen je altijd weer terug naar ‘eens’. Naar je kindertijd, naar je jeugd, maar ook naar die ene bijzondere plek, ver weg dus!

Vanaf die tijd zorg ik ervoor dat ik altijd iets van een nieuw luchtje meeneem of koop er een tijdens de vakantie. Dit hoeft geen parfum of eau de toilette te zijn, maar kan net zo goed een nieuwe doucheschuim of shampoo zijn. Zelfs een wasmiddel of schoonmaakproduct werkt. Het maakt niet uit, als het maar een lekker ruikt en een nog onbekende geur voor me is.

Deze keer kreeg ik toevallig van Också een hele lijn thuisgestuurd. Douchegel, zeep en hand/bodylotion. Zij stalen mijn hart door hun belofte dat alle producten van hen zonder allergenen, siliconen en parabenen gemaakt worden, maar wat nog veel fijner is, is dat het zo heerlijk ‘groen’ ruikt. Alsof je echt buiten bent!

Ik denk dus dat ik met dit geurtje de winter wel doorkom. Gewoon af en toe douchen en smeren en ik vertoef weer in de Italiaanse bergen.
Lekker lang nagenieten!

Ook nagenieten van je vakantie met de geur van Också? Check hier hun site. Je kunt ze ook volgen op Instagram natuurlijk. ?

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Sandra
  8 juni 2019 at 2:46 pm

  Ik herken dat wel, zo neem ik vaak douchegel of inderdaad iets van afwasmiddel mee uit het vakantieland, omdat de geur me weer even terug brengt en omdat zo’n buitenlands flesje zo gezellig staat op mijn oerhollandse aanrecht.

  • Reply
   Gwennie
   8 juni 2019 at 10:07 pm

   Dat vind ik ook altijd zo leuk! Ze hebben in Frankrijk ook heel leuke flesjes afwasmiddel. ?

 • Reply
  Helena
  9 juni 2019 at 12:31 pm

  Leg eens uit *knipoog*… hoe krijg jij dat ‘toevallig’ in de bus? Je maakt me wel nieuwsgierig 🙂
  Wij doen vaak hetzelfde, al mond uit bij ons toch vaak uit in ‘ambacht’ en/of iets lekkers eten/drinken van de plek.

  • Reply
   Gwennie
   10 juni 2019 at 10:34 am

   Toevallig… ehhhh… nou ja, gewoon. *schater* Iets met samenwerking dus!
   En onderweg iets eten en drinken doen wij natuurlijk zeker ook! Zelfs bij zo’n Raststätte! ?

 • Reply
  Jitske
  9 juni 2019 at 5:51 pm

  Wat heerlijk dat je zo kunt genieten van vakantie. Ik moest hard lachen om jouw opmerking over het gebruiken van het bonnetje van de wc. Ik ben blij voor je dat je zo veel plezier haalt uit die kleine dingetjes! Ik ken dit merk nog niet, en het klinkt veelbelovend. Als het ook nog dierproefvrij zou zijn ben ik om 🙂

  • Reply
   Gwennie
   10 juni 2019 at 10:29 am

   Hmmm, het is vooral een manier om ook de koffie te gebruiken natuurlijk bij die stop! Meer marketing dan groen dus… ?

Leave a Reply