Lifestyle Persoonlijk

Thuis

Het is gek hoe snel ik aan het thuiswerken gewend ben geraakt. Ik weet zeker dat het niet voor iedereen is weggelegd, maar ik? Ik vind het wel fijn eigenlijk.

Nog steeds sta ik ‘s-ochtends bijtijds op om op mijn yogamatje de dag te beginnen. Maar echt niet meer om 05.30 uur! Mijn reistijd is verkort naar nul en als ik dus om 07.30/08.00 uur wil beginnen, heb ik niet meer nodig dan een enkele klik. Ik slaap dus ook gewoon iedere dag iets langer en dat merk ik. Ik ben gewoon meer uitgerust!

Met een paar collega’s hebben we geregeld dat we digitale koffiemomenten hebben. Even met z’n allen via de Skype inloggen, koffie erbij, luisteren naar hoe het gaat met iedereen, vertellen hoe het met jou gaat. Het heeft wel wat. Natuurlijk worden er ook zakelijke dingen besproken, maar er wordt nu bewust tijd vrij gemaakt om écht met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren. Dat is toch iets anders dan het praatje bij de koffieautomaat op het werk, waarbij er wel veel wordt gekletst, maar weinig écht wordt gepraat. Laat staan geluisterd. Kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Plotseling blijkt iedereen ook creatiever dan zelf gedacht. Werkzaamheden waar eerst echt geen andere oplossing voor leek te zijn, moeten nu wel anders opgelost worden en dat geeft bijzondere wendingen en inzichten. Papieren dossiers maken plaats voor een veel snellere invoering van digitale mogelijkheden. Ik hou ervan!

Ook de lunchwandeling gaat huis gewoon door. Nu niet met collega’s van de afdeling of soms een ander team, maar met mijn nieuwe collega van Defensie. Ook aan huis gekluisterd, ook inventief met het internet. Theedrinken, koffiedrinken, lunchen, het gaat ook thuis gewoon door. Vaak schuift de derde thuiswerkende collega van Jeugdzorg daarbij aan de tafel, wat ook weer voor andere gesprekken zorgt.

Alleen mijn roomy… die mis ik wel. De korte blik van verstandhouding als er iets wordt gedaan of gezegd waar wij onze (vaak zelfde!) gedachten over hebben. Het gelijkertijd antwoord geven, dezelfde gedichtenspinsels hebben, gelijkertijd een overeenkomstige oplossing verzinnen. Het zijn van die dingen die vanzelfsprekend lijken, maar blijkbaar toch niet altijd zijn.

Thuiswerken.

We gaan nog even door tot eind van de maand. Het is niet anders, het is zoals het is.
Als we nu allemaal gezond blijven, dan heb ik het er graag voor over!

You Might Also Like...

10 Comments

 • Reply
  Dorothé
  4 april 2020 at 3:18 pm

  Fijn dat het goed gaat bij jou. Hier in de straat veel mensen met kleine kinderen bij wie het thuiswerken echt lastig gaat. Ik hoor ook veel over ergonomische problemen met stoel en muis. Jij hebt jouw weg erin gevonden.

  • Reply
   Gwennie
   4 april 2020 at 6:03 pm

   De ergonomische manier van werken is nog wel even een uitdaging geweest, hoor! Ik blijk thuis langer door te werken aan een stuk door dan op het werk, gek genoeg. Dus ik moet echt regelmatig even opstaan en wat anders doen. Groot voordeel is dat het huishouden nu ook sneller gaat… ipv kletsen op het werk, vouw ik even een was op.
   Ik vond het vroeger altijd heerlijk om met de kinderen thuis te zijn. Ik heb ook 10 jaar niet gewerkt, net zolang tot de jongste leerplichtig was. Maar ik kan me ook wel voorstellen dat niet iedereen dit fijn vindt.

 • Reply
  Helena
  6 april 2020 at 9:57 am

  Tja, ik zeg ook altijd dat ik overal kan wonen… zou gek zijn als ik dan niet overal kan werken 🙂 Toch vind ik een combi wel heel erg prettig hoor… maar inderdaad… dat voordeel van het huishouden is wel een enorme pré 🙂

  • Reply
   Gwennie
   10 april 2020 at 7:09 am

   Wij zeggen (uiteraard!) gewoon hetzelfde weer! Haha

 • Reply
  nicole
  7 april 2020 at 8:19 am

  Wat fijn dat je zo goed je draai kunt vinden als thuiswerker! Mijn man heeft nu 5 uur extra omdat hij niet meer hoeft te reizen, maar vindt het toch niet prettig.

  • Reply
   Gwennie
   10 april 2020 at 7:08 am

   Ik ga uit van het principe dat ik – nu ik thuis werk – al veel productiever ben in minder uren tijd, juist omdat ik geen reistijd, geen koffieautomaat-klets-momenten heb, geen heen-en-weer-geloop heb tussen de verschillende afdelingen en clusters én dat de vergadertijd veel efficiënter (lees: minder lang ook) is, dus dat het onzin is om nu meer uren te werken, omdat ik thuis ben. Ik denk dat mijn baas ook wel ziet dat mijn werk meer dan af is, dus dat het gekkenhuis zou zijn om (veel) langer te blijven zitten werken dan nodig is. Ik doe sowieso toch al meer dan op het werk, dus… 😉

 • Reply
  Villasappho
  7 april 2020 at 7:38 pm

  Ergens denk ik dat het eind van de maand echt niet opeens over is, dat kan echt nog wel een half jaar duren.

  • Reply
   Gwennie
   10 april 2020 at 7:04 am

   Oeh, jij bent nog optimistisch! Ik denk dat het weleens een jaar, misschien langer kan duren voordat alles weer een béétje normaal is… Als het al ooit weer normaal gaat worden!

 • Reply
  Aukje
  10 april 2020 at 8:23 pm

  Zelf denk ik dat het nog wel wat langer kan duren!

  • Reply
   Gwennie
   11 april 2020 at 8:41 am

   Eigenlijk denk ik dat ook…

Leave a Reply