Lekker!

Troostpotje

Het staat al jaren bij ons op de menukaart thuis: Shakshuka. Oftewel, ons troostpotje, zoals we het gekscherend tegen elkaar zeggen. Dit omdat de specerijen die gebruikt worden verwarmend werken voor je lijf én omdat het zo lekker snel bereid is. Wat altijd handig is, zeker op een lekker, luie zondag.

Toen lief vorig jaar op uitzending was op de Palestijnse Westbank, werd de koosnaam van dit gerecht ineens harde werkelijkheid. Midden op de markt in een klein plaatsje zag hij het gerecht plotseling voorbijkomen op de tafels onder de luifels. In één klap zat hij in gedachten thuis aan tafel. Ruim 4000 kilometer naar het westen. Getroost door een gerecht. Een mens kan van minder gelukkig worden.

Ook lekker warm en vooral makkelijk mee-eten met ons?
Hier is het recept!

Nodig voor 2 personen:

Wat olijfolie om te bakken
1 ui, gesnipperd
1 uitgeperste teen knoflook
1 rode peper, klein gesneden
1 rode paprika in blokjes gesneden
1 blik tomatenblokjes
1/2 theelepel komijnpoeder
1-2 theelepels Ras-el-honout kruiden (Turkse winkels hebben dit vaak wel)
wat zout om op smaak te maken
1-2 theelepels suiker
4 eieren
verse koriander, fijngesneden

Fruit de ui, knoflook, rode peper en paprika in de olie. Na ongeveer 2 minuten doe je de tomatenblokjes erbij. Dit laat je even stoven. Het tomatenmengsel breng je vervolgens op smaak met de komijnpoeder, de Ras-el-hanout-kruiden, zout en suiker.
Breek de vier eieren in het mengsel en laat dit stollen. (Sommigen zetten de koekenpan met deksel in de oven, maar ik blijf gewoon bij de pan staan en roer af en toe voorzichtig om de eieren heen om de eieren op die manier goed gaar te laten worden.

Vlak voor het opdienen strooi je de verse koriander eroverheen.

Wij eten dit vaak met Turks brood en verse Hummus. Af en toe maak ik het extra feestelijk door er ook Falafel en/of Labneh (dikke yoghurt met olijfolie en kruiden) bij te maken. Smullen!

Eet smakelijk!

You Might Also Like...

12 Comments

  • Reply
    Mrs. T.
    20 januari 2019 at 6:19 pm

    Ziet er lekker uit. Ga ik ook een keer proberen.

    • Reply
      admin
      20 januari 2019 at 7:40 pm

      Het is echt heerlijk!

  • Reply
    Huizehens
    20 januari 2019 at 7:43 pm

    Ziet er heerlijk uit! Ga ik zeker een keer maken 🙂

    • Reply
      admin
      21 januari 2019 at 8:22 am

      Smakelijk alvast!

  • Reply
    Marja
    20 januari 2019 at 8:09 pm

    Jammie.

    • Reply
      admin
      21 januari 2019 at 8:22 am

      ?

  • Reply
    schrijfsels
    21 januari 2019 at 9:09 am

    Ik hou van koriander, dus zal dit gerecht vast lekker vinden

    • Reply
      admin
      21 januari 2019 at 6:56 pm

      Wij vinden koriander ook erg lekker!! ?

  • Reply
    Sandra
    21 januari 2019 at 1:24 pm

    Dit klinkt inderdaad als comfort food. Ik ga deze zeker een keer maken, lekker voor een zondagmorgen.

    • Reply
      admin
      21 januari 2019 at 6:56 pm

      In Israël aten we het inderdaad als ontbijt. Maar je kunt het ook heel goed als avondmaaltijd gebruiken! 🙂

  • Reply
    Juultje
    6 april 2019 at 8:56 am

    Dit is inderdaad een heerlijk gerecht! Eenvoudig te maken n daarna eindeloos genieten. Ik weet meteen wat er morgen op het menu staat!

    • Reply
      admin
      6 april 2019 at 11:58 am

      Smakelijk!!

Leave a Reply